Как да се научите да медитирате, как да медитирате правилно у дома, откъде да започнете медитация

В свят, изпълнен със стрес и безпокойство, понякога искате да намерите остров на тишина и спокойствие. Не всеки е в състояние да намери баланс между работата и личния живот, а в преследването на производителността можете да загубите себе си. Липсата на време също играе срещу нас: рядко можете да прекарате повече от десет минути сами със себе си и дори тези по време на душ. Според Мария Шумакова, известна филмова актриса, медитацията ще помогне да се преодолеят тези трудности.

Как да се научите да медитирате, как да медитирате правилно у дома, откъде да започнете медитация
Как да се научите да медитирате, как да медитирате правилно у дома, откъде да започнете медитация

Какво е необходимо за медитация?

Какви асоциации ви идват на ум, когато чуете думата „медитация“? Може би тибетски монах, който се извива в невероятни позиции и се опитва да хване дзен? Такива мисли са далеч от истината. В съвременните реалности всеки е способен да медитира. Това не изисква специални устройства, а само възглавница и правилното отношение.

 

Препоръчвам да започнете деня си с медитация. Предпочитам да медитирам в поза лотос и не забравяйте да сложите възглавница, така че да няма стрес на гръбначния стълб и кръста. Ако нямате специална възглавница за медитация, можете да навиете ролка кърпа или да поставите възглавница за диван. Основното е, че долната част на гърба е разтоварена. Поддържайте права позиция на гърба и разширете тазобедрената става: колкото повече е разгърната, толкова повече се отпускате.

Предлагам да започнете медитацията си с пет минути на ден. Това е оптималното начало за предотвратяване на психическо претоварване. Изберете приятна и не досадна мелодия на звънене - рязкото излизане от медитация също може да повлияе негативно на вашето психическо състояние.

Поставете длани на коленете си, контролирайте позицията на гърба си и затворете очи. Цялото ви внимание трябва да бъде насочено към върха на носа - мястото, където се събира въздух и започва дишането. Концентрирайте се върху вдишването и издишването.

Трябва ли да изчистите ума си, докато медитирате?

На различни обучения често можете да чуете фрази като: „забрави за всичко“, „спри да мислиш“, „изключи мозъка си“. Но какво, ако дори и в моменти на пълно спокойствие продължавате да се грижите за належащи проблеми? Това нормално ли е или правиш грешка неволно?

Естествено, в процеса на медитация в главата ви ще възникнат огромен брой мисли - това е нормално. Невъзможно е да изключите съзнанието и да премахнете всичко от главата, особено като европейски човек, който е постоянно в активно съзнание. Ако се разсейвате, хванете се да го правите и отново се върнете към концентрацията върху дъха.

 

Какви са ползите от медитацията?

Медитацията отдавна е престанала да се счита изключително за метод на духовно и религиозно познание. Сега това е шанс за облекчаване на стреса и почивка от изтощителни тренировки. Тази практика не само подобрява концентрацията и психичното здраве, но също така има положителен ефект върху вашата фигура. Плюс това, медитацията е чудесен начин за самосъзнание, който да помогне на мозъка ви да се рестартира.

 

Медитацията ми помага да бъда по-малко реактивна, по-малко избухлива и агресивна, ставам по-осъзната. За мен осъзнаването е способността да избера моята реакция, среда, бизнес, който ми харесва. Медитацията е чудесно средство да чуете себе си.

Друг важен момент е, че тук е необходима дисциплина. Ако искате да видите резултати, трябва да повтаряте упражнението поне три седмици. Винаги можете да намерите пет минути за себе си.