Как да поддържаме здравето в напреднала възраст, възможно ли е да подмладим мускулите, как да възстановим мускулите в напреднала възраст, учени подмладиха мишки

Американски учени подмладиха мишки. Какво би се случило при хората? Изглежда, че сме все по-близо до разрешаването на мистерията за дълголетието. Възможно ли е да се подмлади тялото? Възможно ли е да се възстановят мускулите в напреднала възраст?

Как да поддържаме здравето в напреднала възраст, възможно ли е да подмладим мускулите, как да възстановим мускулите в напреднала възраст, учени подмладиха мишки
Как да поддържаме здравето в напреднала възраст, възможно ли е да подмладим мускулите, как да възстановим мускулите в напреднала възраст, учени подмладиха мишки

Учените продължават да разработват методи за удължаване на живота. Този път те успяха да подмладят старите мишки с кръвопреливане – изглежда, че историите за вампири не са толкова измислица. Но дали ще работи в реалния живот?

Учените планират да създадат лекарство, което ще помогне в борбата с проблемите, свързани с възрастта при хората.

Какво казват учените?

Учените изучават процеса на стареене от дълго време и всеки път откриват нещо ново. В нов експеримент те откриха една особеност, благодарение на която е възможно да се регенерират мускулите и да се забави стареенето. Изследователи от университета в Питсбърг са дали на по-възрастни мишки кръв от по-млади гризачи. В резултат на това възрастните хора, през вените на които тече „млада“ кръв, се подмладиха.

Това беше улеснено от протеина clotho, ген за дълголетие, чието количество намалява с възрастта. Инжекциите с млада кръв помогнаха на възрастните хора да увеличат продължителността на живота, да възстановят мускулната маса и загубените функции. Звучи добре. Основното е, че не се получава, като професор Преображенски от историята на Булгаков, който в опит да разгадае тайната на вечната младост случайно превърна животно в човек.

Как работи?

С възрастта мускулите заздравяват по-бавно след травми. Това се дължи на факта, че в мускулните влакна се образува белег. Учените предполагат, че нещо влияе на този процес. И това „нещо“ се оказа протеиновото klotho, което насърчава регенерацията на мускулите и дълголетието. С годините става все по-малко, така че изследователите започнаха да търсят изход. Те свързваха кръвоносните съдове на млади и стари мишки. Известно е, че авторите на изследването ще продължат да работят в тази посока, за да създадат лекарство, което ще помогне за борбата с проблемите, свързани с възрастта на хората.

Какво друго влияе върху продължителността на живота?

Какво ни остава, докато не бъде разработено лекарството за "дълголетие"? Грижете се за здравето си, защото добрите гени не са гаранция за дълъг живот. Навиците имат много общо с това.

Хранете се правилно и спортувайте – Диетите и упражненията помагат за поддържане на здравословно телесно тегло. Липсата на активност може да доведе до високо кръвно налягане, диабет, тревожност, депресия и коронарна болест на сърцето. Избягвайте стреса  – той не трябва да става част от ежедневието ви. Медитацията и сънят ще ви помогнат. Също така не се колебайте да поискате подкрепа. Често самотата причинява депресия, тревожност и когнитивен спад. Спете достатъчно  – липсата на сън причинява хипертония, диабет и затлъстяване, а също така значително намалява толерантността към стреса.

Спрете цигарите - цигарите причиняват един на всеки пет смъртни случая в света. Не злоупотребявайте с алкохола - прекомерното пиене може да доведе до развитие на рак и други сериозни заболявания.

Лошото хранене може да доведе до високо кръвно налягане и диабет. Ето защо е важно да се формират здравословни хранителни навици. Включете в диетата си пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, риба и ядки в умерени количества. Избягвайте преработени храни и пържени храни, както и източници на празни калории, наситени мазнини и излишна захар. И не забравяйте за физическата активност. Правете 30 минути аеробни упражнения пет пъти седмично: бързо ходене, колоездене, плуване, йога, отборни спортове. Спортът има благоприятен ефект както върху физическото, така и върху психическото здраве. И може да удължи живота ви.