Как да отслабнете с диабет тип 2 - списък на препоръчаните диети

Как да отслабнете с диабет тип 2 - списък на препоръчаните диети

Как да отслабнете с диабет тип 2 - списък на препоръчаните диети

Според диетолозите, при наличието на диабет, дори малка загуба на тегло и загуба от 5% от наднорменото тегло може значително да подобри здравните показатели - включително нормализиране на нивата на кръвната захар, понижаване на високото кръвно налягане и дори намаляване на риска от инсулт.

Тъй като затлъстяването е ключов фактор за развитието на инсулинова резистентност, нормализирането на теглото помага на организма да произвежда по -добре инсулин, за да контролира колебанията на глюкозата. Едно проучване² показва, че ремисията на диабета може да настъпи при загуба на излишно тегло от 16%.

// Загуба на тегло при диабет тип 2

Загуба на тегло при диабет тип 2

В началото на разговора за отслабване при наличие на захарен диабет ще предупредим за повишената опасност за рисковете за здравето - диети с рязко намаляване на приема на калории, отказ от въглехидрати и дълги периоди без храна са строго противопоказани за диабетици.

По -специално, едновременният прием на хипогликемични лекарства и опитът за намаляване (или напълно ограничаване) на въглехидратите може да доведе до изключително плачевни резултати. Плюс това, диетите с ниско съдържание на въглехидрати при диабет могат да причинят опасно намаляване на магнезия и калия.

Освен това, при захарен диабет, е строго забранено да се гладува - както за прекарване на пълни дни на гладно, така и за спазване на специфичен режим на периодично гладуване (например диета 16/8, което означава ежедневен отказ от каквато и да е храна в продължение на 16 часа) .

Източник на препоръки

Съветите за отслабване при наличие на захарен диабет, представени в материала, се основават на препоръките на Клиниката в Кливланд - най -големия американски медицински център, в който работят повече от 67 хиляди специалисти и обслужват около 8 милиона пациенти годишно.

Моля, преди да започнете каквато и да е диета, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар - включително, за да определите подходящия за Вас прием на калории. Възможно е да има противопоказания.

Какви диети са разрешени за диабет?

Какви диети са разрешени за диабет?

Отслабването при диабет трябва да се постига с малки прогресивни стъпки, с постоянно наблюдение на здравните показатели. Грешка е да се мисли за диета като еднократно решение, което може да доведе до резултати (и да отслабне) в рамките на няколко дни.

Под думата "диета" трябва да разберете диетата, която ще се придържате дълго време - месеци или дори години. Изключително този подход ще ви позволи първо да отслабнете, а след това да поддържате стабилно тегло. И затова диетите за диабет не включват драстично намаляване на калориите.

1. DASH диета - хранителна система за пациенти с хипертония

Диетата DASH първоначално е разработена за хора с хипертония, но може да се използва и за диабет. Тя се основава на ограничаване на хранителната сол и наситените мазнини, които са ключови причини за високо кръвно налягане.

Диетата включва плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, нискомаслени млечни продукти, растителни мазнини (в умерени количества), риба и постно месо. Диетата може да съдържа 1600, 2000 или 2600 ккал - в зависимост от нуждите на конкретен човек.

Всички бързи въглехидрати (захар, сладкиши, бял хляб, печени изделия, сокове), прекалено нишестени храни (бял ориз, варени тестени изделия), мазни храни (масло, сирене, свинска мас, свинско месо, колбаси), закуски (чипс, солени ядки, крекери) ), маргарин и майонеза.

// Препоръки за 1600 kcal:

 • зърнени храни - шест порции дневно, включително поне три пълнозърнести храни (като елда, кафяв ориз или овесени ядки)
 • зеленчуци без скорбяла - три до четири порции
 • неподсладени плодове - четири порции
 • млечни продукти - две или три порции
 • месо - не повече от шест порции (в този случай 1 порция се равнява на 30 g)
 • ядки, семена, боб или леща - три порции седмично

2. Средиземноморска диета

Строго погледнато, средиземноморската диета не е специфична диета, а само обединяване на хранителните навици на жителите на страни като Гърция, Испания, Португалия и Италия. Такава храна включва изобилие от зеленчуци, морски дарове, различни ядки и зехтин.

// Основни хранителни принципи:

 • повечето дневни калории идват от пълнозърнести храни
 • зеленчуци и плодове - поне 2 чаши всеки ден
 • яжте боб вместо животински протеин няколко пъти седмично
 • яжте млечни продукти няколко пъти на ден
 • яжте здравословни растителни мазнини дневно (авокадо, ядки, семена и зехтин)
 • яжте риба и морски дарове седмично
 • избирайте яйца и домашни птици по -често от червеното месо
 • ограничете приема на сладкиши

3. Вегетарианска диета

Избягването на животински източници на протеини (месо, риба), като същевременно се запазват млечните продукти и яйцата в диетата - тоест вегетарианството - е един от начините за намаляване на приема на калории и постигане на загуба на тегло.

По -строгата диета (с пълното премахване на месото, млякото, сиренето, изварата, яйцата и всякакви други животински продукти) - тоест веганството - също може да се разглежда като средство за отслабване при диабет.

Ако не сте готови да се откажете от месото, тогава можете да опитате флекситарианство - когато диетата се основава на растителни източници, но може да съдържа малко количество животински протеини.

Наличието на хранителни алергии и други индивидуални характеристики на организма могат да наложат ограничения в списъка на разрешените храни. Консултирайте се със специалист.

Практически съвети за отслабване

Практически съвети за отслабване

Независимо от вашата хранителна стратегия, включването на зеленчуци без скорбяла и неподсладени плодове в ежедневната ви диета е здравословна и здравословна стъпка. Храненето с фибри може да помогне за нормализиране на кръвната захар, да поддържа дългосрочно ситост и да ви помогне да отслабнете.

Също така, за да поддържате стабилно тегло, трябва да се научите да правите разлика между глада и желанието да се забавлявате с храна. Това правило е от особено значение за тези със сладки зъби, които са свикнали да повишават настроението си няколко пъти на ден, като ядат бързи въглехидрати.

В заключение нека си припомним необходимостта от водене на физически активен начин на живот. Редовните упражнения (или дори редовните разходки на чист въздух) са не само начин за нормализиране на реакцията на организма към инсулин, но и ефективен начин за изгаряне на калории.

***

Отслабването с диабет е постижима цел. Основното е точността при съставянето на диета и готовността за постепенно постигане на резултата. Също така е важно да се разбере, че диетата не е просто шоков метод за отслабване, а постоянна диета в продължение на месеци и години.

Информация само за информационни цели. Не е предназначен за диагностика или лечение.

Източници на данни:

 1. Диабет и отслабване: Какво трябва да знаете, източник
 2. Преодоляване на диабет тип 2 в ремисия, източник