Как да не се разболеете след тренировка в студено време, какво да направите, ако ви е студено по време на спорт?

Какво да направите, ако по време на тренировка ви е студено? Можете ли да бягате навън при студено време? Какво те спира? В течащата общност има поговорка „няма непостоянно време“. Наистина, много рядко се случва метеорологичните условия изобщо да не позволяват бягане, може би студът под -20 ° C с вятъра или много силен вятър с обилен дъжд ще принуди тренировката да се измести, но като правило там е възможност да се облечете правилно и да бягате. Но какво, ако все пак не успеете да се предпазите от студа? Как да не се разболеем?

Как да не се разболеете след тренировка в студено време, какво да направите, ако ви е студено по време на спорт?
Как да не се разболеете след тренировка в студено време, какво да направите, ако ви е студено по време на спорт?

Какво трябва да внимавате преди тренировка, за да не настинете?

Има няколко малки трика, които ще направят тренировките ти по -удобни през студения сезон:

Упражненията на студено на празен стомах са лоша идея. Гладен човек замръзва по-бързо. Можете да започнете да бягате в лека ветровка, а след 10-15 минути да го навиете на въже и да го завържете на колан или да го поставите в чанта за колан. Частично отворете или издърпайте ципа отпред на дрехата. Колкото по-малко се потите, толкова по -малък е рискът от замръзване - мокрите дрехи поддържат топлината по-малко добре.По правило всеки има място, което страда най -много от студа, което изисква специални грижи. Например, ако ръцете ви са много студени, носете ръкавици вместо ръкавици, с пръстите ви е по-топло.

Има смисъл да планирате тренировките си така, че тяхното начало и край да са топли: от дома до дома, от колата до колата, от метрото до метрото. Ако след тренировка трябва да прекарате известно време навън, опитайте се да се преоблечете в топли и сухи дрехи възможно най-бързо. Сменяемите дрехи могат да бъдат оставени в колата или носени с вас в лека раница (изберете джогинг: закопчава се на кръста и гърдите, приляга плътно и не виси на гърба). Особено важно е да смените дрехите на горната половина на тялото, краката могат да страдат.Тренировките в студено време ще бъдат много по-лесни, ако отидете на топло след него и ядете или пиете нещо горещо. Изобилието от заведения за бързо хранене в големите градове е голяма полза за бягащата общност. Разбира се, струва си да запомните, че това е начин да се затоплите, а не да компенсирате изгорените калории.

Какво да направите, ако по време на тренировка ви е студено?

Увеличете интензивността на натоварването
Ако все още не сте отгатнали с дрехите или времето се е влошило и е станало студено по време на тренировка, вземете мерки. Най-простото нещо е да се увеличи интензивността на товара. Колкото по -бързо бягате, толкова повече топлина генерират мускулите, което означава, че студът се понася по-лесно. Когато това не помогне, можете да опитате да се затоплите: поставете качулка, копче отгоре. Ръцете ви ще станат по-топли, ако ги скриете в муфтата от бафа.

Побързайте към топлината
Във всеки случай, в такава ситуация, трябва да се опитате да бъде топло възможно най-скоро - у дома, в колата, в градския транспорт, във всяка стая. Хипотермията е опасна, можете да се разболеете сериозно. И когато е топло, опитайте се да продължите да се движите, движението ще ви позволи да се затоплите и да изсъхнете по -бързо.

Вземете си топъл душ или вана.Когато
се върнете у дома, влезте в топъл душ или вана и дойдете на себе си. Горещата храна и напитки също помагат, особено ако след баня и обяд можете да легнете под топло одеяло за час или два (и може би да подремнете).

Не препоръчвам да се откажете от бягането на открито през зимата и есента. Всички алтернативи имат своите недостатъци: бягането в кръг на арената в големи обеми води до нараняване в резултат на неравномерно натоварване на десния и левия крак. Бягането на симулатор е скучно и ако напълно се откажете от бягането през зимата, през пролетта ще откриете, че напълно сте загубили формата, която сте натрупали през предходното лято и есента.

Ограничението може да бъде задух при температури под -15 ° C. Но дори и тогава можете да се облечете топло и да направите лек джогинг. Основното е да избягвате стреса, който причинява често и дълбоко дишане, тъй като можете да получите студено изгаряне на дихателните пътища.