Как да намалите теглото, за състезание - бързо влизане в норма?

Оптималното намаляване на теглото за състезания може да направи разлика между добрия и лошия резултат, но това е деликатен въпрос.

Как да намалите теглото, за състезание - бързо влизане в норма?
Как да намалите теглото, за да се състезавате?
За тези, които не са запознати с тази практика, намаляването на теглото е отслабване за нула време.
Обикновено се прави през последната седмица преди състезанието, като целта е везните да са с по-ниско тегло от обикновено и да се върнат към обичайното тегло в интервала от време.

Състезанието в много спортове е структурирано от дивизии за тегло.

В този контекст понякога е необходимо да се намалят килограмите, за да се получи механично предимство на физическо ниво пред останалите конкуренти. Но намаляването на теглото крие определени рискове.

Често се срещат прекалено рискови протоколи в медиите, които да надвишават мащаба сред професионалните спортисти.

Те излагат на риск здравето, но прилаганите механизми не са оптимални за състезателите аматьори.

Какво е режещото тегло?

Режещото тегло е да сенамалят предимно количествата вода, които тялото съдържа, за да се достигне максималната граница, посочена от състезателна дивизия, и да се възстанови това количество килограми почти изцяло през 24-те часа, които изминават между претеглянето и битката .

Защо борците отслабват?

Като общо правило бойците използват стратегията за намаляване на тежестта, ако искат да се впишат в определен клас тежести преди следващата си битка.

Те се опитват да намалят тежестта, за да го направят преди претеглянето на битката (обикновено ден преди това).

Намаляването на тежестта включва намаляване на „теглото на водата“ на тялото ви. За да постигнат това, борците могат да спрат да ядат и пият, да тичат повече, да спят, завити в завивки и пластмаса, или да прекарват много време в сауни.

Те също могат да ядат храни с високо съдържание на мазнини и протеини и ниско съдържание на въглехидрати, нишесте или захар, да пият все по-малко вода или да живеят на напълно безсолна диета.

Това, разбира се, е опасна практика и може да попречи на способността на тези скелетни бойци да се бият правилно , както и да носи потенциала за по-дългосрочни рискове за здравето на екипа.

Първа ключова точка: реалистични цели

Режещото тегло може да бъде предимство на конкурентно ниво, но не е задължително да се практикува във всички случаи. Например сред юношите спортисти това е практика с повече недостатъци, отколкото ползи.

В тези случаи организмът все още се развива. Излагането му на висок енергиен дефицит или тежка дехидратация може да повлияе върху функционирането на метаболизма в бъдеще, обуславяйки здравословното състояние.

състезание килограми

В същото време е наложително да се поставят реалистични цели при намаляване на тежестта. Може да е възможно да намалите 4 или 5 килограма преди състезание , ако претеглянето е предния ден. По-голямото намаление обаче може да доведе до драстични спадове в производителността.

Освен това в някои дисциплини претеглянето се извършва в моментите преди състезанието, така че не е практично да се започне голямо намаляване на теглото, тъй като изчерпаните хранителни вещества няма да бъдат възстановени.

Как да намалим теглото сигурно?

Ще ви покажем кои са стъпките, които трябва да следвате, за да намалите теглото ефективно и безопасно , максимизирайки производителността, за да постигнете целите на конкурентно ниво.

Очакване

Първото е да планирате сезона, като маркирате важните състезателни сценарии, до които искате да достигнете във възможно най-доброто състояние. Това е мястото, където ще намали тежестта, за да се получи най-голямото предимство.

Необходимо е обаче да започнете загубата на килограми с известно очакване, за да можете да изпълнявате работните сесии и да не подлагате спортиста на силен стрес.

Изчерпване на гликоген и дехидратация в последните моменти за намаляване на теглото

Когато процентът на телесните мазнини вече е на минимално допустимия, но все още има няколко грама, които да се приспособят, за да победят скалата, е време да се изчерпи гликогенът и да започне лека дехидратация.

За целта е достатъчно да се намали въглехидратното натоварване в диетата , макар и без да се влиза в състояние на непрекъсната кетоза, за да се избегнат първоначални странични ефекти като гадене или запек.

Изчерпване на гликоген и дехидратация в последните моменти за намаляване на теглото

За да се намали хидратацията в тялото, приемът на вода може да бъде леко ограничен, като също така се увеличава консумацията на диуретични храни като чай, кафе и ананас.

В тези контексти обаче е необходимо да се върти много добре, тъй като дехидратацията е много опасна за спортиста.

Никога не допускайте загуба на повече от 3% от общата телесна вода на спортиста. В противен случай, освен че излагате здравето си на риск, ще изпитате значително намаляване на производителността.

Освен това трябва да се има предвид, че и двете стратегии се прилагат в последните моменти, 2 или 3 дни след претеглянето. Това е така, защото те не са устойчиви във времето.

Замяна на хранителни вещества и вода

След като завършите цялото намаляване на теглото и уцелите скалата, е време да попълните всички изгубени хранителни вещества. Възможно е също да се получи известно претоварване на запасите от гликоген, като се има предвид ситуацията на почивка и високия прием на въглехидрати.

В зависимост от количеството тегло, което е отрязано, обработката на обратната връзка ще бъде различна. В екстремни ситуации е необходимо да се следи приноса на минерали и електролити, за да се избегне синдромът на повторно хранене (4).

Имайте предвид, че имате най-малко 24 часа до състезанието, така че е оптимално да планирате около 5 или 6 приема.

Във всички тях трябва да се осигурят храни с висока хранителна плътност, гарантиращи висока консумация на протеини с висока биологична стойност и сложни въглехидрати.

Също така е оптимално да се предложи адекватна рехидратация, с продължителна консумация на вода, която се стреми да замести всички загубени течности. Винаги трябва да се използва леко хладна минерална вода, за да се ускори изпразването на стомаха.

Трябва да се отбележи, че за разлика от това, което се правеше до преди няколко години, трябва да се избягват ултрапреработени храни и бързо хранене. Целта не е да се включват захари, независимо от тяхното качество и произход, а да се гарантира приемът на хранителни вещества с висока биологична стойност.

Рискове при рязане на тежестта

Не трябва да забравяме, че намаляването на тежестта за състезание не е безрискова практика. Ако се прилага неправилно, могат да се получат негативни последици за здравето.

Най-непосредственият от тях е дехидратацията, която може да изложи живота на спортиста на риск (5), особено когато той е подложен на много дълги периоди на сауна, практика, която не се препоръчва.

В същото време пълното изчерпване на хранителните запаси може да повлияе отрицателно на физическото състояние на спортиста, намалявайки способностите им в състезателния момент. Следователно, когато е възможно, загубата на резерви трябва да бъде контролирана и ограничена.

По същия начин не е странно да се намерят спортисти, които прибягват до фармакологични помощни средства, за да намалят теглото си и по този начин да могат да победят скалата. Най-често срещаните са диуретици, лекарства, които не трябва да се приемат без рецепта от специалист.

Използването им може да увеличи риска от дехидратация, да повлияе на сърдечно-съдовото здраве и да причини спазми поради електролитен дисбаланс.

Колко пъти можете да намалите теглото?

Един от най-често задаваните въпроси при рязане на тежести е дали протоколите от този тип могат да се засаждат често, без да се уврежда здравето.

Истината е, че не се препоръчва, дори следвайки относително безопасен метод като този, който обсъдихме, да намалите тежестта, за да се състезавате често.

Оптимално е само да се предлагат стратегии от този стил, най-много 2 или 3 пъти годишно. В противен случай в средносрочен план могат да се получат отрицателни ефекти на метаболитно ниво.

В този смисъл в началото на сезона трябва да се поставят важни цели, за да се достигнат в тегловната категория, където може да се получи по-добър резултат (6). Ето как ще се разглежда загубата на тегло в тези ключови моменти.

Също така е важно да следвате описаните стъпки, като винаги избягвате да консумирате какъвто и да е вид лекарство без рецепта. Това е силно вредно за здравето.

Намаляването на тежестта за състезание, сложна практика

Намаляването на тежестта за състезание, сложна практика

Както видяхте, намаляването на тежестта, за да се състезавате, може да носи определени рискове. Поради тази причина се препоръчва тези протоколи винаги да се наблюдават от професионалист. В противен случай бихте могли да изложите здравето си на риск.

Освен това е необходимо да се оцени какъв тип субекти ги извършват, тъй като не е оптимално да се прилагат при юноши спортисти, които са в етап на развитие.

Също така не е препоръчително да започвате често намаляване на теглото през целия състезателен сезон, трябва да изберете моментите добре.

И накрая, трябва да подчертаем необходимостта да избягваме всички онези агресивни механизми за дехидратация, като сауни, увити в пластмаса, упражнения в горещи условия с дъждобран или пълно ограничаване на водата за дълъг период от време. Всички те излагат живота на субекта на риск.