Как да намалим сутрешната кръвна захар при диабет - и защо тя се покачва?

Как да намалим сутрешната кръвна захар при диабет - и защо тя се покачва?

Как да намалим сутрешната кръвна захар при диабет - и защо тя се покачва?

Прекомерното повишаване на кръвната захар е естествен феномен, който се среща не само при захарен диабет, но и при здрави хора. В процеса на подготовка за събуждане тялото автономно произвежда хормони, които инхибират инсулина и провокират отделянето на глюкоза¹.

Наред с други неща, прекалено високите нива на захар сутрин лесно могат да бъдат причина за грешен избор на храна за вечеря - включително храни без прекалено много въглехидрати. В материала по-долу ще говорим за това как бързо да намалите сутрешната си кръвна захар, без да приемате лекарства.

// Сутрешна захар за диабет

На първо място, припомняме, че наличието на захарен диабет предполага контрол върху въглехидратите, консумирани през деня - в процеса на храносмилане, 100% от въглехидратните продукти (с изключение на фибрите) се преработват в глюкоза, като пряко повишават нивата на кръвната захар .

Ето защо честа причина за високата захар сутрин е общия излишък на въглехидрати в храната. Хранителните препоръки за диабетици позволяват не повече от 45-60 g въглехидрати за всяко пълно хранене и не повече от 15-20 g въглехидрати за лека закуска¹.

В допълнение, високата сутрешна захар може да бъде свързана с прекомерно намаляване на глюкозата по време на сън. Това в крайна сметка има способността да стимулира тялото да освобождава допълнителна глюкоза - и да повишава кръвната захар при събуждане.

Важни предупреждения

Информацията, представена в материала, е само с информационна цел и не е предназначена за диагностика или лечение. Ако забележите необичайни колебания в нивата на кръвната захар (и по -специално опасно високи стойности), се препоръчва консултация с Вашия лекар.

Също така, прекалено високата сутрешна захар може да бъде свързана с неправилно избрана доза инсулин или антихипергликемични лекарства - обаче, преди да промените количеството на използваните лекарства, ние също ви молим да обсъдите решението със специалист.

Феномен Somoji

Феномен Somoji

Синдром на хронично предозиране с инсулин (феномен Somoji) е явление, документирано през 1959 г. от американския учен Майкъл Сомоджи. Изводът е, че прекомерното количество инсулин води първо до хипогликемия - и след това до отговор на повишаване на плазмената глюкоза³.

Тъй като нивата на кръвната захар могат да спаднат по време на сън, това може да доведе до освобождаване на хормоните адреналин, кортизол и други - което задейства освобождаването на глюкоза от черния дроб, увеличавайки сутрешната захар. Обърнете внимание, че феноменът Somoji най -често се проявява при диабет тип 1.

Увеличаване на глюкозата преди разсъмване

Друг природен феномен, подобен на феномена Somoji (но коренно различен от него), е повишаване на нивата на глюкоза при събуждане, свързано с подготовката на тялото за предстоящия ден. Смята се2, че до 50% от хората с диабет тип 2 изпитват това състояние.

Ако забележите необичайно покачване на кръвната захар сутрин, се препоръчва допълнително измерване през нощта - в идеалния случай около 2 или 3 сутринта. Ако откриете необичайно високи или ниски стойности, съветваме ви да се консултирате със специалист.

Сутрешна захар - как да я понижа?

Сутрешна захар - как да я понижа?

Независимо от горното, най -честата причина за прекалено високи нива на захар сутрин е излишният прием на въглехидрати на вечеря - не забравяйте да се уверите, че храненията ви съдържат достатъчно фибри, за да сте сити и стабилни в нивата на кръвната захар.

Също така вечерното хранене трябва да съдържа умерено количество мазнини - излишната мазнина може да забави повишаването на нивата на глюкозата от въглехидратните храни, като я измести към нощта и сутринта. Това са както наситени, така и ненаситени (растителни) мазнини.

Освен това изследванията показват¹, че упражненията точно преди закуска помагат на организма да контролира по -добре кръвната захар - намалявайки тенденцията за повишаване на глюкозата преди разсъмване. Достатъчна е кратка разходка или упражнение по йога, но може да се използва плуване.

Нощна хипогликемия

В заключение припомнете, че причината за високата захар сутрин може да бъде не само излишното количество въглехидрати за вечеря - но и недостатъчното.

Ето защо е важно хората с диабет да планират всяко хранене, за да избегнат глада - и симптомите, свързани с ниска кръвна захар (замаяност, слабост).

***

За да намалите сутрешната си захар, е важно да следите количеството въглехидрати, консумирани по време на вечерята - както излишъкът, така и дефицитът могат опасно да повишат нивата на глюкозата. Също така причината може да е неправилно избрана доза лекарства - но преди да се коригира, трябва да се консултирате със специалист.

Източници на данни:

  1. Как да намалим сутрешната кръвна захар без лекарства, източник
  2. Диабет? Не позволявайте на феномена на зората да повиши кръвната Ви захар, източник
  3. Какъв е ефектът на Somogyi?, Източник