Как да излекуваме напукани устни? Домашни методи за грижа за напукани устни

Много фактори могат да причинят напукване на устните ви. Ще ви кажем как да излекувате пукнатините на устните си у дома и как да ги предотвратите. Какво е напукване на устните? Какво да направя за сухи устни? Ето подробности за всички и още...

Как да излекуваме напукани устни? Домашни методи за грижа за напукани устни
Как да излекуваме напукани устни? Домашни методи за грижа за напукани устни | Image: 123RF

Ако устните ви започнат да болят поради напукани устни, ние сме тук с чудесни методи за предотвратяване на пукнатини на устните. Преди всичко ще разгледаме какво представляват напуканите устни, какви са причините за напукани устни и предпазни мерки за напукани устни. Като най-простият метод, можете да предотвратите пукнатини на устните, като консумирате много течност. Можете да имате страхотни устни, като приложите методите, които споменахме. Приятно четене.

Как можем да предотвратим напукването на устните? Нека поговорим накратко…

Съставихме кратка статия за вас, за да предотвратите напукването на устните ви. Нека да разгледаме набързо какво ще направим, преди да започнем.

 • Пийте много течности.
 • Не облизвайте устните си.
 • Не си скубе устните.
 • Ексфолирайте устните си.
 • Нанесете мехлем. 
 • Използвайте масло. 
 • Отпуснете устните си. 
 • Избягвайте прекомерната употреба на търговски процедури за кожа. 
 • Опитайте да използвате паста за зъби без флуор. 
 • Използвайте овлажнител във вашия дом или офис.
 • Прегледайте диетата си. 
 • Опитайте се да не спите и да не дишате с отворена уста.
 • Разберете дали лекарствата, които използвате, имат странични ефекти. 
 • Помислете за по-сериозни ситуации. 
 • Защитете устните си от вредното въздействие на слънцето.
 • Разберете дали проблемът е пушенето или дъвката
 • Защитете устните си от среда, която ги кара да изсъхнат. 
 • Определете дали има недостиг на витамин.
 • Определете дали сте чувствителни или алергични към съставка на продукта.

Ако нашите заглавия са ви накарали да се чудите за пукнатините на устните, нека да преминем към това, което трябва да направите за грижа за пукнатините на устните, без да ви караме да чакате. Приятно четене.

Какво е напукване на устните?

Напукването на устните е нараняване на горната устна, което започва от леки пукнатини и след това прогресира до тежки пукнатини, в зависимост от различни фактори. Необходима е намеса. Ако не се лекува, може да причини кървене и болка в устните.

Причини за напукани устни 

Всъщност има много причини за напукани устни. Можем да предотвратим напуканите устни само като предотвратим тези причини. Не е редно да облизвате устните, тъй като постоянното облизване ще изсуши устните бързо. Освен това използването на евтини и некачествени червила може сериозно да увреди устните ви. Използването на непознати пасти за зъби може да причини странични ефекти за вас и това може да доведе до изсъхване на устните ви.

Съвети за предотвратяване на напукани устни

Предотвратяването на пукнатини на устните не е по-трудно, отколкото си мислите. Можете лесно да предотвратите пукнатини на устните с много прости предложения. 

Пийте много течности.

пийте вода

Средно човек трябва да пие 8-12 чаши вода на ден. Имайте предвид, че тази сума ще варира от човек на човек. Ако се опитвате да пиете вода от време на време, а не наведнъж, това ще бъде много полезно за вашето здраве. Не забравяйте, че няма да видите ефекта веднага.

Не облизвайте устните си.

По принцип всички имаме желанието да облизваме постоянно под името да овлажняваме напуканите си устни. Просто поддържа устните ви влажни за известно време. След това овлажняващата слюнка се изпарява. Освен това изсушава устните ви, докато се изпарява. Какво ще кажете вместо това да нанесете балсам за устни върху устните си? Не забравяйте, че няма да видите ефекта веднага.

Не си скубе устните.

По принцип всички искаме да си отскубнем напуканите устни. Това може да направи устните ви много лоши. Вместо това можете да дъвчете дъвка, за да сте заети. Вместо това не забравяйте да нанесете балсам за устни. Не забравяйте, че няма да видите ефекта веднага.

Ексфолирайте устните си.

Не забравяйте да ексфолирате устните си, когато е възможно. Пилингът ще премахне мъртвата кожа на устните ви и ще направи устните ви по-меки. Не бъдете нежни и не наранявайте устните си, докато правите процедурата. Не забравяйте, че няма да видите ефекта веднага.

 • Захар и зехтин: Смесете 1 чаена лъжичка захар и 5-10 капки зехтин. Масажирайте устните си, без да търкате твърде силно.
 • Четка за пилинг: Можете да ексфолирате устните си с ексфолиращата четка.
 • Пилинг на базата на сапун: Не избирайте пилинг на базата на сапун. може да доведе до допълнително изсушаване на устните ви.

Нанесете мехлем. 

Можете да изберете мехлеми без рецепта или балсами за устни за вашите напукани устни. Вещества, които временно овлажняват устните, като камфор или вазелин, могат да причинят повече изсушаване на устните ви. Следователно това може да ви накара да използвате повече. Изберете да използвате мехлеми или балсами, които съдържат масла и пчелен восък. Разгледайте списъка на съставките. Не трябва да купувате, ако има вещества, които са дълги и не можете да кажете името. Не забравяйте да вземете мехлеми, съдържащи витамини. Не използвайте червило за овлажняване на устните. Червилото може да изсуши устните повече. Не забравяйте, че няма да видите ефекта веднага.

Нанесете мехлем. 

Можете да изберете мехлеми без рецепта или балсами за устни за вашите напукани устни. Вещества, които временно овлажняват устните, като камфор или вазелин, могат да причинят повече изсушаване на устните ви. Следователно това може да ви накара да използвате повече. Изберете да използвате мехлеми или балсами, които съдържат масла и пчелен восък. Разгледайте списъка на съставките. Не трябва да купувате, ако има вещества, които са дълги и не можете да кажете името. Не забравяйте да вземете мехлеми, съдържащи витамини. Не използвайте червило за овлажняване на устните. Червилото може да изсуши устните повече. Не забравяйте, че няма да видите ефекта веднага.

Използвайте масло. 

Не забравяйте да използвате масло върху устните си, за да постигнете максимално овлажняване. Докато маслата омекотяват устните ви, те също така предотвратяват тяхното увреждане. Можете да нанасяте различни масла като кокосово масло, бадемово масло, масло от жожоба, масло от лавандула върху устните си. Не забравяйте, че няма да видите ефекта веднага.

Отпуснете устните си. 

Ако устните ви са напукани и ви боли дори когато се смеете, внимавайте да правите процедури, които ще отпуснат устните ви. Не забравяйте, че няма да видите ефекта веднага.

 • Прилагането на резен краставица върху устните си за около 10 минути всеки ден не само ще отпусне устните ви, но и ще подпомогне подхранването.
 • Нанасянето на гел от алое вера върху устните ви може да ви помогне да защитите устните си.
 • Нанасянето на малко мед върху устните ви ще ги хидратира и ще ги накара да се почувстват по-добре.
 • Щедро втрийте върху устните си балсам за устни без аромат, съдържащ естествени масла като кокосово масло или масло от ший.

Избягвайте прекомерната употреба на търговски процедури за кожа. 

Използването на търговски процедури за кожа може да увреди устните ви. Не забравяйте да прочетете етикетите. Обърнете внимание на парфюма и какъв аромат съдържа. Стойте далеч от вещества, които могат да навредят на устните ви. Не забравяйте, че няма да видите ефекта веднага.

Опитайте да използвате паста за зъби без флуор. 

Флуорът може да причини странични ефекти при някои хора. Освен това може да направи устните ви сухи. Ако устните ви също са сухи, можете да опитате да замените пастата си за зъби с паста за зъби без флуор. Не забравяйте, че няма да видите ефекта веднага.

Използвайте овлажнител във вашия дом или офис.

Опитът за отопление на закрито през зимата може да доведе до изсъхване на въздуха. Това води до изсъхване на устните ви. За да избегнете това, опитайте да използвате овлажнител за въздух. Освен това ще овлажни много устните ви. Не забравяйте, че няма да видите ефекта веднага.

Прегледайте диетата си. 

Можете да предотвратите изсушаването на устните си, като се грижите за диетата си. Избягвайте кофеина и солените храни. Спазвайте дистанция между вас и безалкохолните напитки. По този начин ще предпазите устните си от напукване, макар и малко. Не забравяйте, че няма да видите ефекта веднага.

Опитайте се да не спите и да не дишате с отворена уста.

Спането с отворена уста може да причини изсъхване както на вътрешността на устата, така и на изсъхване на устните. Можете да избегнете този проблем, като промените позицията си за сън. Не забравяйте да почистите носните си проходи преди лягане. Ако не можете да попречите да спите с отворена уста, можете да сложите мехлем в устата си. В краен случай не забравяйте да говорите с лекаря. Не забравяйте, че няма да видите ефекта веднага.

Разберете дали лекарствата, които използвате, имат странични ефекти. 

Някои използвани лекарства може да имат странични ефекти, които да влошат здравето на устните ви. Това може да доведе до напукване на устните ви. Ако сте започнали ново лекарство и имате напукани устни, не забравяйте да информирате Вашия лекар за ситуацията. Не забравяйте, че няма да видите ефекта веднага.

Помислете за по-сериозни ситуации. 

Ако сте опитали всички методи, които споменахме, и все още не сте постигнали резултат, ситуацията може да е станала по-сериозна, отколкото си мислите. Възможно е да има основно заболяване. Не забравяйте, че няма да видите ефекта веднага.

 • Диабет . Ако имате диабет или ако някой от вашите роднини има анамнеза за диабет, това може да е причина за болка в допълнение към сухите устни.
 • Болест на Кавазаки . Обикновено е в началото на заболяванията, свързани със сухота на устните. Това е сериозно, но рядко кръвно заболяване в хронична форма.
 • Синдром на Sjogren . Това е заболяване, което може да увреди слъзните канали и подобни жлези. Това причинява сухота в устата и сухота на лигавиците. Освен това причината за сухота засяга устните.
 • макроцитоза . Това е кръвно заболяване, което кара средният размер на червените кръвни клетки да нарасне до опасни нива. Макроцитозата може да доведе до изсъхване и напукване на устните ви.
 • Полово предавани болести . Полово предавани болести, орален HSV 1, ХИВ и други заболявания могат да бъдат основната причина за хронично напукани устни.

Защитете устните си от вредното въздействие на слънцето.

Точно както трябва да предпазваме кожата си от слънчевите лъчи, така трябва да предпазваме и устните си. Ако устните ви са изгорени от слънцето, можете да ги третирате, като нанесете алое вера. Не забравяйте да използвате слънцезащитни балсами за устни, преди да излезете на слънце. Уверете се, че имате поне 15 фактора. Не забравяйте, че няма да видите ефекта веднага.

Разберете дали проблемът е пушенето или дъвката. 

Пушенето или дъвката може да увредят устните ви, без да осъзнавате това. Освен това, всичко, което влиза в контакт с устните ви редовно, може да увреди устните ви. Не забравяйте да проучите причината за това. Като стоите далеч от венеца за известно време, можете да разберете дали проблемът е причинен от венеца или не. Не забравяйте, че няма да видите ефекта веднага.

Защитете устните си от среда, която ги кара да изсъхнат. 

Устните могат да загубят влагата си от определени среди и са склонни да изсъхват. Например, излагането на устните ви на силен вятър може да доведе до напукване на устните ви. Може да се наложи да вземете допълнителни предпазни мерки за това или може да се наложи да стоите далеч от околната среда. Не забравяйте, че няма да видите ефекта веднага.

Определете дали има недостиг на витамин.

Бихме искали да отбележим, че някои витамини са от жизненоважно значение за здравето на кожата и устните. Тези витамини са витамини А, В, С, В2 (дефицит на рибофлавин) и Е. Внимавайте да приемате много от тези витамини, за да предотвратите напукването на устните ни. Не забравяйте, че няма да видите ефекта веднага.

Определете дали сте чувствителни или алергични към съставка на продукта.

По принцип пукнатините на устните могат да бъдат причинени от съдържанието на продуктите, които използваме върху устните си. Не забравяйте да използвате паста за зъби, която не съдържа натриев лаурил сулфат. Не забравяйте, че няма да видите ефекта

Съвети

 • Опитайте редовно да нанасяте любимо масло върху устните си.
 • Не отстранявайте мъртвата кожа на устните си. Може да влошите ситуацията. Вместо това можете да премахнете мъртвите клетки на устните си с пилинг и вместо това да използвате мехлем.
 • Бадемовото масло ще даде на устните ви максимална влажност, както и ще ги подхрани.
 • Което от решенията, които споменахме, е подходящо за вас, можете да го нанесете на дебел слой през нощта и да накарате устните ви да изядат продуктите, които нанасяте до сутринта.
 • Не избягвайте постоянно да докосвате устните си.
 • Не забравяйте редовно да ексфолирате устните си.
 • Можете да овлажните устните си с краставица. Можете да разделите една краставица и да я оставите на устните си за 5-10 минути.
 • Можете да изберете лечебен балсам за устни.
 • Не нанасяйте балсами за устни, като търкате устните си една в друга. Можете да използвате пръстите си внимателно.

Често задавани въпроси за пукнатини на устните

В съзнанието на хората има много въпросителни относно пукнатините на устните. Събрахме най-често задаваните въпроси, така че да няма въпросителни знаци в съзнанието ви.

Пукнатините на устните са признак на кое заболяване?

Болести като тироидна недостатъчност, синдром на Даун, псориазис могат да причинят сухи устни. Когато устните ви са сухи, не мислете веднага за болест. За това е необходим експертен контрол.

Как да излекуваме сухота и напукване на устните?

Има много алтернативни методи за предотвратяване на изсушаване и напукване на устните. Най-важното е да поддържате устните си влажни, като използвате балсами за устни. Използвайте балсами за устни, подходящи за метеорологичните условия. Можете да увеличите овлажняващия ефект, като опитате различни маски, подходящи за вашите устни.

Добър ли е зехтинът за напукани устни?

Маслата, подходящи за вашите устни, винаги овлажняват устните ви. Ако е подходящ за вашите устни и не предизвиква никаква реакция, можете да намажете устните си със зехтин.

Вазелинът добър ли е за сухи устни?

Ако не сте алергични към вазелин, можете да нанесете вазелин върху устните си.

Какво показва сухите устни?

Ако устните ви са сухи въпреки липсата на симптоми, това е признак на дефицит на фолиева киселина. Въпреки това, той може да бъде причинен и от дефицит на В2 и производни на витамин В. 

Кое масло е добро за напукани устни?

Кокосово масло, слънчогледово масло и зехтин са сред предпочитаните масла за пукнатини на устните. Ще предотврати образуването на пукнатини, като овлажнява устните ви.

Нанася ли се глицерин върху устните?

Вместо да нанасяте глицерин директно върху устните, смесете го с лимон и го нанесете върху устните си, ще увеличите ефекта му многократно. Ще бъде достатъчно да го задържите на устните си за 10 минути.

Защо устните на бебето са напукани?

Най-голямата причина за напукани устни при бебета е недостигът на течности. Въпреки това, липсата на витамини като цинк и желязо също може да причини пукнатини на устните при бебета.

Какво причинява трайна сухота на устните?

Постоянната сухота на устните ви обикновено се дължи на липса на течност. Въпреки това, дефицитът на витамини А, В2 и В3 също може да причини сухи устни в тялото.

Кой крем е добър за пукнатини на устните?

За пукнатини на устните първо трябва да се знае причината. Ако имате някакви здравословни проблеми след това, не надхвърляйте думите на Вашия лекар. Въпреки това ще бъде много полезно да използвате кремове за устни с алое вера.

Какво да правим у дома за напукани устни?

Можете да опитате различни маски у дома за напукани устни. Можете да нанесете мед и зехтин върху устните си. Можете да приложите сок от краставица или алое вера. Можете обаче да го приложите в лимон и глицерин.

Какво да направя за сухи устни?

Много е важно постоянно да овлажнявате сухите устни. Трябва обаче да пиете много течности.

Как да ексфолирате за пукнатини на устните? Ексфолиране за напукани устни

Ексфолирането веднъж седмично за напукани устни ще предотврати изсушаването. За целта можете да смесите зехтин и захар и да го нанесете върху устните си.

Как да нанесете червило върху напукани устни?

За пукнатини на устните първо почистете устните си със суха четка. След това овлажнете и нанесете любимото си червило.