Кафе за отслабване - помага ли или не? Преглед на изследванията

Кафе за отслабване - помага ли или не? Преглед на изследванията

Кафе за отслабване - помага ли или не? Преглед на изследванията
Кафе за отслабване - помага ли или не? Преглед на изследванията

Спазването на диета за отслабване предполага отхвърляне на редица хранителни продукти - преди всичко сладкиши и нишестени храни. Пиенето на кафе (естествено черно и без излишните калории) обаче се толерира от много схеми за отслабване - включително периодично гладуване .

Принципът на кафето (по -точно кофеин) е, че блокира действието на невротрансмитера аденозин - което от своя страна намалява чувството на умора. Ето защо кофеинът е типична съставка във всяко изгаряне на мазнини. Но какво мисли науката по този въпрос?

// Как точно кафето ви помага да отслабнете?

Как точно кафето ви помага да отслабнете

Важни предупреждения

Информацията в материала е само за информационни цели и не трябва да се използва за диагностика и лечение. Позицията на съвременната наука за изгарянето на мазнините на кафето е двусмислена - има и двете проучвания, потвърждаващи ползите за отслабване и не показващи ефекта.

Освен това, докато пиенето на кафе (в разумни количества) се счита за безопасно за повечето хора, има доказателства, че прекомерната консумация на кофеин може да повлияе негативно на здравето (предимно психическото), като повиши нивата на тревожност.

Кафе и отслабване - изследвания

Кафе и отслабване - изследвания

Нека започнем с преглед на научните изследвания, които показват, че кафето може да ви помогне да отслабнете:

  1. Проучване от 2019 г. установи, че кофеинът има стимулиращ ефект върху кафявата мастна тъкан, активирайки изгарянето на калории. Всъщност учените са установили, че пиенето на една чаша кафе на ден увеличава метаболизма до степен, в която кафявата мастна тъкан става активна, което води до изгаряне на мазнини и загуба на тегло.
  2. Според констатациите на изследователи от Харвард, публикувани през 2020 г., хората, които са пили четири чаши кафе на ден, са намалили телесните си мазнини с 4%. Авторите на изследването смятат, че това се дължи на факта, че пиенето на кафе увеличава скоростта на метаболизма - което може да доведе до увеличаване на броя на изгорените калории.
  3. В проучване върху животни през 2020 г. е установено, че екстрактът от кафе намалява честотата на наддаване на тегло и натрупване на телесни мазнини при наблюдаваните индивиди - но имайте предвид, че тези открития не са потвърдени при хора.

Данни с обратна ефективност

Независимо от горното, има проучвания, свързващи консумацията на кафе с повишен апетит към захар - което в крайна сметка провокира желанието за закуска с бързи въглехидрати, което затруднява отслабването:

  1. Проучване от 2017 г. установи, че чаша кафе с кофеин (в сравнение с кафето без кофеин) влияе на вкусовите рецептори на хората - особено тяхната интерпретация на нивото на сладост на храната.
  2. Пиенето на кафе дори шест часа преди лягане може да предизвика безсъние и други свързани проблеми, според проучване от 2013 г. Това има широко разпространени ефекти върху организма - лошият или недостатъчен сън до голяма степен се дължи на наддаване на тегло от преяждане.
  3. Доказано е (например в проучване от 1991 г. ), че при редовна консумация на кафе човешкото тяло става по -толерантно към ефектите на кофеина - въпреки че в краткосрочен план кофеинът може да увеличи скоростта на метаболизма, постепенно свойствата се проявяват по -зле и по -лошо.

Ползите от кафето за отслабване

Ползите от кафето за отслабване

Обобщавайки наличната информация в момента, можем да кажем, че кафето може да повиши нивото на активност на човек и да намали апетита - в краткосрочен план това може да помогне за отслабване. Излишното кафе (особено когато се консумира редовно) намалява ефекта.

Различни научни източници предполагат, че 400 mg кофеин на ден може да се счита за част от здравословната диета и е безопасен за повечето здрави възрастни. Това се равнява на 4-5 чаши кафе. Не забравяйте също, че кофеинът се съдържа в чая и други напитки - не само в кафето.

Препоръчва се да се консумират не повече от 300 mg кофеин наведнъж - като се има предвид времето на деня (тоест избягването на вечерта). Средно полуживотът на кофеина е 3 до 5 часа - и ще отнеме до 9 часа, за да се премахне напълно кофеина от тялото 4 .

Кафе без захар

В заключение бихме искали да ви напомним, че за отслабване е важно да се консумира кафе без добавена захар - както и да се бори силно с навика да комбинирате кафе със сладкиши.

В крайна сметка бързите въглехидрати водят до драматични колебания в нивата на кръвната захар - които разпалват апетита и правят контрола на храната много по -труден.

Прочети още: Какво се случва с тялото, ако пиете кафе всеки ден или отказвате?

***

От една страна, кафето има силна доказателна база като средство за отслабване, като повишава нивото на човешка дейност и дори ускорява метаболизма. От друга страна, може да се развие толерантност към ефектите на кофеина - намаляване на потенциала за ползи.

Източници на данни:

  1. Ефекти от приема на кофеин върху оценката на възприеманото усилие по време и след тренировка: мета-анализ, източник
  2. Теофилин: Резюме и фигури, източник
  3. Роли на хлорогенова киселина за регулиране на метаболизма на глюкозата и липидите: преглед, източник
  4. Кафе, кофеин и здраве, източник