Излишните мазнини причини - генетика, диета или заседнал начин на живот?

Излишните мазнини причини - генетика, диета или заседнал начин на живот?

Излишните мазнини причини - генетика, диета или заседнал начин на живот?
Излишните мазнини причини - генетика, диета или заседнал начин на живот?

Наднорменото тегло и затлъстяването са едно от заболяванията, които са се увеличили най-много през последните години. Излишните мазнини могат да причинят сериозни хронични заболявания.

Има тенденция излишните мазнини да се отдават главно на генетични фактори или възраст. Въпреки че е реално да имат влияние, това не е основният фактор.

Тази статия описва подробно основните причини за излишните мазнини. Какво тежи повече: генетика, диета или заседнал начин на живот?

Излишните мазнини причиняват сериозни заболявания

Излишните мазнини са рисков фактор за много хронични заболявания и са пряко свързани с развитието на диабет тип 2 и хронични сърдечно-съдови заболявания. (2.3)

СЗО определя човек с излишни мазнини, когато има индекс на телесна маса (ИТМ) равен или по-голям от 25. Когато тази стойност е по-голяма от 30, това се счита за затлъстяване. (1)

Според учените, докато ИТМ е груб показател за това дали човек има излишни мазнини, той не е най-добрият. За целта те трябва да прибегнат до методи за изчисляване на процента телесни мазнини . Идеалното е 18-20% за жените и 14-18% за мъжете.

Причини за излишните телесни мазнини

Излишните телесни мазнини са многофакторен параметър. Така че трябва да прецените какво се случва във всеки отделен случай. Основните причини за излишните мазнини са:

1. Излишните калории в диетата

Ако тялото ви получава повече енергия в края на деня, със сигурност ще напълнеете. Неизползваните калории ще се натрупват под формата на излишни мазнини. Не е новина, че преяждането е една от причините за излишните мазнини.

2. Прости въглехидрати

В излишък на захар и други прости въглехидрати е една от основните причини за излишните мазнини. Това не се дължи на калориите му, а на факта, че сладките храни генерират хормонални промени. Повишаването и скоковете на инсулина карат човек да яде все повече и повече, в дългосрочен план той наддава.

3. Нарушения на съня

Плиткият сън , безсънието и други нарушения на съня са причини за излишните телесни мазнини. Това е така, защото когато човек спи лошо, нивата му на кортизол са по-високи. Липсата на сън поражда в мозъка необходимостта от заместване на липсващата енергия чрез храната.

4. Заседнал начин на живот

Заседналият начин на живот - липсата на редовни упражнения е една от основните причини за излишните мазнини. Обяснението е просто: колкото повече изразходвана енергия, толкова по-малко натрупани мазнини. Ако сте от тези, които имат проблеми с ходенето на фитнес, можете да опитате упражнения у дома с фитбол и да започнете да ходите. Едно от предимствата на ходенето е намаляването на излишните мазнини.

5. Генетика

Известно е, че има ген, отговорен за излишните мазнини. Това обаче се случва само в 5% от случаите. Въпреки че точното определяне на тежестта на влиянието на генетиката върху затлъстяването все още е нещо, което науката не завършва да изясни. Повечето изследвания показват, че това е един фактор по-малко. (2.3)

6. Лекарства

Някои лекарства влияят неблагоприятно на нормалния метаболизъм на организма. Сред тях се открояват антидепресанти и кортикостероиди. Всяко от тези лекарства има различно влияние. Например, антидепресантите променят начина, по който тялото може да усвоява мазнините. (5)

7. Ендокринни разрушители

Ендокринните разрушители са изкуствени химикали, които замърсяват околната среда. Тяхната опасност се крие във факта, че те могат да
променят клетъчните сигнали, свързани с телесното тегло, липидната хомеостаза и дори разпределението на мазнините (8).

Най-често срещаните са пестицидите и някои пластмаси. Многобройни изследвания свързват излагането на ендокринни разрушители с излишните мазнини, като ги класифицират като обезогени. (9)

Как да се борим с излишните мазнини?

Както виждаме, излишните мазнини са нещо много сложно, което се определя от много причини и много от тях могат да бъдат модифицирани.

Следователно трябва да третираме излишните мазнини от мултидисциплинарна перспектива, която включва хранителни стратегии, физическа активност, психическо и физическо здраве.

Що се отнася до храната, става въпрос за постигане на устойчив модел на здравословно хранене с течение на времето чрез промяна на навиците. Това означава да се  храните здравословно през  повечето
време.

Един от начините за борба с причините за наднорменото тегло и затлъстяването е да се увеличи консумацията на плодове и зеленчуци, консумацията на вода, пълнозърнести храни вместо рафинирани, бобови растения, постно месо, риба и нискомаслени млечни продукти.

Намалете консумацията на храни с високо съдържание на  наситени мазнини,  натрий и  захар .

Всичко това, без да пренебрегваме удоволствието от яденето, намирането на здравословен баланс. Здравето е състояние на пълно физическо, психическо и социално благополучие, поради което се лишаваме от това, което харесваме и стигаме до крайности,
също не може да се счита за здравословно.

ПРОДЪЛЖИ

  • Основните причини за излишните мазнини са: сладки храни, заседнал начин на живот и лош сън.
  • Генетиката играе второстепенна роля в 95% от случаите.
  • Избягването на храни с високо съдържание на прости въглехидрати, както и пържени, е от съществено значение за намаляване на корема и намаляване на излишните телесни мазнини.
  • Храненето на здравословна диета и редовните физически упражнения трябва да бъдат в приоритетния списък за човек с излишни мазнини.

ПРЕПРАТКИ

1. Какво причинява наднорменото тегло и затлъстяването. Източник

2. Определяне на генетичната архитектура на предразположението към затлъстяване: предизвикателна, но не непреодолима задача. Източник

3. Причини и последствия от затлъстяването при възрастни. Източник

4. Връзка между базалната скорост на метаболизма, пола, възрастта и състава на тялото при 8780 субекти с бяло затлъстяване. Източник

5. Асоциацията на антидепресантите и повишаване на телесното тегло. Източник

6. Упражнения и затлъстяване. Източник

7. Клаудия П. Санчес-Кастило, * Едгар Пичардо-Онтиверос, * Патриша Лопес-Р. Епидемиология на затлъстяването. Gac Méd Méx Vol. 140, Приложение № 2, 2004

8.2-ро национално проучване на факторите на риска от неинфекциозни заболявания. Министерство на здравеопазването 2013.