Инсулин - какво е това? За какво отговаря и как влияе на организма?

Инсулин - какво е това? За какво отговаря и как влияе на организма?

Инсулин - какво е това? За какво отговаря и как влияе на организма?
Инсулин - какво е това? За какво отговаря и как влияе на организма? | Images: 123RF

Инусулинът е хормон, който регулира въглехидратния метаболизъм в човешкото тяло. Всъщност той е отговорен за превръщането на въглехидратната енергия в енергия за метаболитни нужди. Инсулинът също влияе върху съхраняването и освобождаването на калории от енергийните запаси.

Как точно инсулинът контролира кръвната захар? Каква е връзката между високите нива на инсулин и затлъстяването и наддаването на тегло? Този хормон влияе ли на нивата на тестостерон при мъжете? Защо диабетиците се нуждаят от инжекции с инсулин?

Инсулин - какво е това?

Инсулинът е протеинов хормон, произвеждан в панкреаса. Позволява въглехидратите да се използват за енергия, а също така влияе на кръвната захар - помага да се избегнат прекомерно високи (хипергликемия) и прекомерно ниски (хипогликемия) стойности.

Принципът на инсулина се основава на факта, че той позволява на глюкозата да проникне в клетките на тялото - внасяйки енергия. Недостатъчното производство на този хормон пречи на усвояването на глюкозата и повишава нивата на кръвната захар - което може да бъде опасно за здравето. В този случай трябва да се инжектира инсулин.

При прекомерно производство на инсулин (причинено, наред с други неща, от излишък на бързи въглехидрати в диетата), клетките развиват резистентност към неговото действие - т.е. инсулинова резистентност. Доста често това заболяване води до развитие на захарен диабет тип 2.

// Прочетете повече:

История на откритията

През 1869 г., с появата на първите микроскопи, в панкреаса са открити неизвестни досега групи клетки - оказа се, че те произвеждат тайна, която играе роля в храносмилането. Тъй като тези клетки приличаха на острови, те бяха наречени инсулин (от латинското insula - остров).

Към 20-те години на миналия век ролята на инсулина в метаболизма на въглехидратите става ясна и се потвърждава способността за нормализиране на нивата на глюкозата при захарен диабет. През 1954 г. структурата на молекулата на инсулина е дешифрирана, а през 60-те години тя започва да се получава чрез изкуствен синтез. Търговското производство започва през 80-те години.

Как инсулинът влияе на тялото?

инсулин

След консумация на въглехидратни храни, кръвната захар се повишава - което служи като сигнал за панкреаса да започне да произвежда инсулин. Той навлиза в кръвния поток и се прикрепя към клетките - всъщност позволявайки на глюкозата да влезе вътре.

Транспортът на енергия до мускулите и мастната тъкан зависи в най-голяма степен от инсулина. Общо те представляват до 70% от клетъчната маса на тялото, изпълнявайки функции като движение, дишане и кръвообращение. Освен това инсулинът повишава активността на синтеза на гликоген и помага на мускулите да съхраняват повече енергия.

Ефекти върху затлъстяването и наддаването на тегло

Ефектите на инсулина включват способността за превръщане на глюкозата в триглицериди - както и ефекта от намаляване на притока на мастни киселини в кръвта. С прости думи, инсулинът помага за превръщането на въглехидратите в мастна тъкан, като същевременно предотвратява изгарянето им.

При диабет тип 1 човешкото тяло не е в състояние да произвежда достатъчно инсулин, което изисква инжекции. Това обикновено се характеризира с поднормено тегло. На свой ред, диабет тип 2 (свръхпроизводство на инсулин и намаляване на неговия потенциал за действие) най-често се свързва с повишаване на теглото.

Ефект върху тестостерона

Изследванията показват, че мъжете с ниски нива на тестостерон имат по-голям шанс да развият диабет тип 2. Тестостеронът помага за регулиране на нивата на глюкоза в кръвта - докато свръхконсумацията на бързи въглехидрати води до намаляване2.

Обобщаването на ефекта на инсулина върху тестостерона с една фраза обаче е трудно - има много вторични фактори. Независимо от това, инжекциите на инсулин за диабетици помагат да се нормализират нивата на хормоните в кръвта - включително нивата на тестостерон.

Защо инсулинът е повишен?

Ключовата причина за увеличеното производство на инсулин е високите нива на глюкоза в кръвта, причинени от консумацията на въглехидрати с висок гликемичен индекс. Примери за такива храни са захар, сладкиши, бял хляб, бял ориз, различни източници на нишесте.

Ако нивото на глюкозата в кръвта е постоянно високо, тялото започва да произвежда все повече инсулин - потенциалът му за действие обаче намалява. Наличието на наситени животински мазнини в храната, недостатъчно количество фибри и ниски нива на физическа активност изострят тези процеси.

В крайна сметка може да се появи инсулинова резистентност - произвежда се много инсулин, но нивото на глюкоза в кръвта все още е високо. Това води до многобройни рискове за здравето на тялото и нормалната мозъчна функция, което изисква промяна в диетата и редовни упражнения.

***

Инсулинът е един от най-важните хормони в организма, регулиращ преобразуването, съхранението и енергийните разходи на въглехидратите. Високите нива на инсулин най-често се причиняват от лоша диета и заседнал начин на живот, водещи до диабет и съпътстващи медицински състояния.

Научни източници:

  1. История на инсулина, биохимия, физиология и фармакология, източник
  2. Ниските нива на тестостерон са често срещани и свързани с инсулиновата резистентност при мъже с диабет, източник