Индекс на телесна маса - норми? Как се определя - формули и таблици

Индекс на телесна маса - норми? Как се определя - формули и таблици

Индекс на телесна маса - норми? Как се определя - формули и таблици
Индекс на телесна маса - норми? Как се определя - формули и таблици

Според данните на Световната здравна организация¹ средният индекс на телесна маса на руснаците е 26,2. Въпреки че тази цифра е само незначително по-висока от нормата, Росстат съобщава2, че почти 40% от населението има симптоми на затлъстяване и над 21% - пълноценно затлъстяване.

В същото време само една трета от жителите на Русия имат нормално тегло (индекс на телесна маса в диапазона 18,5 - 25). В материала по-долу прочетете как правилно да се изчисли ИТМ (и дали изобщо трябва да го направите) - както и какво телесно тегло е норма.

// Индекс на телесна маса - какво е това?

Индекс на телесна маса

Индексът на телесна маса е мярка за съотношението на телесното тегло на човек към неговата височина. Въпреки факта, че класическите методи за изчисляване на ИТМ не отчитат пола и възрастта (както и самата структура на наднорменото тегло или неговото разпределение върху фигурата), те дават общо разбиране за ситуацията.

Основните цели на индекса на телесна маса са да улесни разговора между диетолога и пациента за наличието на затлъстяване, както и да даде разбиране за общото здравословно състояние на населението. По-специално високият ИТМ е свързан с повишен риск от диабет, сърдечни заболявания и съдови заболявания2.

Важно е обаче да се подчертае, че изчисляването на ИТМ дава твърде общи числа - и не може да се използва за определяне на оптималното тегло на определен човек. Например, при височина 170 см, за „нормално“ ще се счита тегло в диапазона от 53,5 - 72,3 кг - както за мъже, така и за жени.

Кой го е измислил?

За изчисляване на индекса на телесната маса се използва проста математическа формула (така наречената „формула на Кетле“), изведена от белгийския учен Адолф Кетет в средата на 19 век чрез статистически метод. Повечето онлайн калкулатори на ИТМ се базират на него:

  • ИТМ = m / h 2 ,

където  m  е телесното тегло (в килограми), а  2  е ръстът на човека (в метри), на квадрат.

ИТМ - таблици и графики

ИТМ - таблици и графики

След изчисляване на индекса на телесна маса е необходимо да се сравни получената цифра с табличните данни. Ниската стойност на ИТМ показва липса на телесно тегло, а високата стойност показва възможното наличие на затлъстяване. Можете също да използвате графиката, показана на снимката по-горе.

//  Индекс на телесна маса:

16 или по-малко Тежък дефицит
16 - 18.5 Недостатъчно тегло
18,5 - 24,99 Норма
25 - 30 наднормено тегло
30 - 35 Затлъстяване
35 - 40 Тежко затлъстяване
40 и повече Тежко затлъстяване

Как да използвам информацията?

Трудната част с индекса на телесна маса е, че само по себе си той показва само част от голямата картина. Например мускулестите спортисти (поради по-високата си мускулна маса) ще имат висок ИТМ - без да са със затлъстяване.

Индексът на телесна маса обаче над 30 определено е добра причина да посетите Вашия лекар за по-подробни здравни съвети. В този случай ще бъде полезно да се определи нивото на захар в кръвта (за диагностициране на диабет) и измерването на обиколката на талията (помага за идентифициране на метаболитния синдром).

Стандарти и насоки

От една страна, СЗО предупреждава, че високият ИТМ може да бъде свързан с наднорменото тегло и свързаните със здравето усложнения. Най-честата препоръка е да поддържате тегло в рамките на "нормалния" индекс на телесна маса.

От друга страна, това изобщо не означава, че да бъдеш в границите на нормата е универсална характеристика, подходяща за абсолютно всички. Всъщност обхватът на „нормалното” тегло е около 10-15 кг - без да се вземат предвид възрастта, пола и структурата на телесната маса.

Тоест, ако Вашият лекар говори за необходимостта от намаляване на ИТМ, той говори изключително за необходимостта от намаляване на количеството излишни мазнини. Просто не е възможно да се използва ИТМ, за да се определи точното „идеално“ тегло.

Допълнителни данни

В допълнение към измерването на обиколката на талията (показва наличието на вътрешни коремни мазнини ), съвременните диетолози имат редица начини за определяне на процента на телесните мазнини - в крайна сметка именно въз основа на този показател диагнозата „затлъстяване“ е направени.

На свой ред нормите за процента на мазнини зависят от пола и от възрастта на човек - ако цифрите от порядъка на 25-30% за мъжете означават наличие на затлъстяване, то за жените това е характеристика на средната стойност ( „Нормално“) ниво на мазнини.

***

Изчисляването на индекса на телесна маса е първата стъпка при диагностицирането на наднорменото тегло и възможното затлъстяване. ИТМ обаче не може да ви помогне да изчислите „идеалното“ или „нормалното“ тегло - той изисква да се вземат предвид пол, възраст и процент на телесни мазнини.

Информация само с информационна цел. Не трябва да се използва за диагностика или лечение.

Източници на данни:

  1. Средни тенденции в индекса на телесна маса сред възрастни, стандартизирани по възраст, по държави, източник
  2. Росстат установи наднормено тегло при трима от петима руснаци, връзка