Хранителни алергии - какви са те? 8 най-често срещани хранителни алергени

Хранителни алергии - какви са те? 8 най-често срещани хранителни алергени

Хранителни алергии - какви са те? 8 най-често срещани хранителни алергени
Хранителни алергии - какви са те? 8 най-често срещани хранителни алергени

До около 35% от възрастните в Русия страдат от някакъв вид алергия, според статистическо проучване¹, публикувано през 2020 г. В същото време повече от половината от посочения брой имат хранителни алергии - и често към доста обикновени храни.

Най-често хранителните алергени са определени протеини, които влизат в състава на продуктите – погрешно приемани от имунната система за вредни. По-долу в материала е даден списък на най-често срещаните хранителни алергени, чието присъствие трябва да бъде посочено на опаковката.

// Хранителна алергия - какво е това?

Хранителна алергия - какво е това?

Човекът, подобно на другите бозайници, е протеинова форма на живот. Протеинът се използва от тялото както за образуване на мускулна и съединителна тъкан, така и за репликация на ДНК. Системата за преработка и усвояване на протеини от храната е много по-сложна от, например, системата за асимилация на въглехидратите.

В някои случаи естествените компоненти на протеиновите структури на определени храни предизвикват нежелана реакция на имунната система – приемайки ги за вредни. В този случай говорим за това, че човек може да наблюдава хранителна алергия, когато яде такава храна.

Ситуацията се влошава от факта, че механизмът на имунния отговор е не само изключително сложен, но може да варира значително в зависимост от алергена - много аспекти на хранителните алергии все още са в списъка с теми, активно изучавани от науката.

Как се проявява?

В повечето случаи имунният отговор на организма към хранителен алерген се проявява доста бързо - в литературата² има цифри от няколко минути до 1-2 часа.

Продължителността и интензивността на симптомите могат да варират в широки граници – в зависимост от алергена и приеманата доза – с продължителност от няколко дни до няколко седмици.

Симптомите също могат да бъдат изключително различни - от лек дискомфорт до животозастрашаващо състояние. За подробности се консултирайте със специалист.

Най-често срещаните хранителни алергени

Нека направим резервация, че неалергичната хранителна свръхчувствителност („хранителна непоносимост“) - например по отношение на лактоза или фруктоза - не принадлежи към категорията на алергиите. Припомнете си, че лактозата и фруктозата са видове въглехидрати, докато алергените обикновено включват вещества от протеинова природа.

1. Ядки

Фъстъци, бразилски орехи, орехи, кашу, бадеми, ядки макадамия, шам фъстък и лешници съдържат компоненти, които могат да действат като хранителни алергени.

Статистически³ алергията към някакъв вид ядки е най-честата, представляваща 0,1 до 4,3% от всички хранителни алергии (цифрите варират в зависимост от проучването).

2. Плодове

Най-често алергична реакция възниква при употребата на цитрусови плодове (особено портокали), ябълки и сливи - но може да възникне и при употребата на ягоди и други плодове.

Разпространението на алергията към всеки плод е от 0,1 до 4,3% от всички случаи на хранителни алергии - проявяващи се дори при пиене на сокове.

3. Пшеница

Глутенът е протеинов компонент на пшеницата (и някои други зърнени храни), който може да причини алергична реакция при някои хора.

Честотата на алергията към глутен варира в широки граници, като цифрите обикновено варират от 0,5 до 1,3% от всички документирани хранителни алергии.

4. Мляко

Както бе споменато по-горе, алергията към млякото не е същото като непоносимост към лактоза - и често се предизвиква от сложния протеин казеин или бета-лактоглобулин.

Данните показват, че компонентите на млякото са хранителен алерген при около 0,9% от всички хранителни алергии.

5. Соя

Организмът на някои хора не е в състояние да реагира правилно на приема на компонентите на соевия протеин в организма - провокира алергична реакция.

Важно е соята да се използва широко в производството на всякакви продукти – включително и бебешка храна. Разпространението на соевата алергия е до 0,7% от всички хранителни алергии.

6. Скариди и ракообразни

Имайте предвид, че алергичната реакция към протеина тропомиозин, който е част от мускулната тъкан на ракообразните, може да протече изключително интензивно - потенциално застрашавайки човешкия живот.

В много случаи подобна алергия се появява вече в зряла възраст – ако не сте яли скариди дълго време, бъдете особено внимателни. Разпространението на тази алергия е около 0,6% от всички хранителни алергии.

7. Яйца

Съставът на протеините от пилешко яйце включва 2 вещества, които могат да провокират алергии - овалбумин и лизозим. Лизозимът се използва и като хранителен консервант и като съставка в избистрянето на вино.

Приблизително 0,3% от всички случаи на хранителни алергии са причинени от гореспоменатите овалбумин и лизозим – при това в минимални дози (тоест, когато се използват като съставка).

8. Риба

Важно е да се разграничи алергична реакция към риба от алергична реакция към морски дарове. При рибите причината е нискомолекулен протеин парвалбумин.

Тъй като рибният протеин може да се намери в много храни, алергиите могат да бъдат причинени не само от самата риба. Парвалбуминът представлява до 0,3% от всички хранителни алергии.

Етикетиране на алергенни вещества

етикетиране на хранителни алергени , одобрени в България , наличието на вещества, които причиняват алергии, трябва да бъде отбелязано върху етикетите на храните.

Документът споменава, че 8-те вещества, изброени по-долу, са отговорни за 90% от хранителните алергични реакции:

 1. зърнени храни, съдържащи глутен (а именно пшеница, ръж, ечемик, овес, лимец, техните хибридизирани видове и техните продукти)
 2. ракообразни и техните продукти
 3. яйца и яйчни продукти
 4. риба и рибни продукти
 5. фъстъци, соя и продукти от тях
 6. мляко и млечни продукти (включително лактоза)
 7. лешници и продукти от тях

Сулфити

Осмият елемент в официалния списък на алергените са сулфити. Ако хранителният продукт се състои от или съдържа сулфити в концентрация от 10 ppm или повече, функционалният клас на сулфита и неговото име трябва да бъдат посочени в списъка на съставките.

Сулфитите са всички видове серни съединения (метабисулфит; серни соли, съдържащи калий, калций или натрий; газове от сероводород и серен диоксид). Те могат да бъдат открити в редица хранителни продукти, както поради естествени причини, така и попадащи в състава по време на обработката на храната.

***

Около една трета от руснаците страдат от алергии - освен това половината от този брой изпитват хранителни алергии. До 90% от хранителните алергии се срещат в 8 категории храни - и наличието на съответните компоненти трябва да бъде показано на опаковката.

За повече подробности и симптоми се консултирайте със специалист.

Източници на данни:

 1. Самоотчетени алергии в Русия и въздействие върху кожата, източник
 2. Диагностика на хранителни алергии, връзка
 3. Епидемиология на хранителната алергия, pdf
 4. Указания за етикетиране на хранителни алергени, pdf