Храненето за увеличаване на растежа - 5-те най-важни витамини и минерали

Храненето за увеличаване на растежа - 5-те най-важни витамини и минерали

Храненето за увеличаване на растежа - 5-те най-важни витамини и минерали
Храненето за увеличаване на растежа - 5-те най-важни витамини и минерали

Устата на човек до голяма степен зависи от генетични фактори, които не могат да бъдат променени. Средната височина на руснаците обаче се е увеличила с поне 10 см през последните 50 години¹. Според експерти причината за това е подобряване на качеството на живот и промяна в храненето.

Въпреки че понастоящем няма научни изследвания за ефекта на някои диети върху увеличаващия се растеж, наличната информация предлага пет от най-важните хранителни вещества, липсата на които влияе отрицателно върху растежа на хората.

// Какво е необходимо, за да станем по-високи?

Какво е необходимо, за да станем по-високи

На първо място, нека направим резервация, че за повечето хора увеличаването на ръста е възможно само през юношеството. По-специално, пикът на растежа на тялото при момчетата се наблюдава на 13-14 години (за момичета - на 11-12 години); процесите продължават до 18-19-годишна възраст - и след това се забавят2.

В същото време, вече 10 години след достигане на зряла възраст, височината на човек обикновено започва да намалява - средно в интервала от 30 до 70 години мъжете губят до 2,5 см телесна височина, а жените до 5 см. До когато достигнат 80, общата загуба на височина може да достигне 5 -7,5 cm.

Основната причина за намаляването на растежа е влошаването на хрущялната тъкан на гръбначния стълб, намаляването на мускулната маса, както и общите хормонални промени в тялото. Освен всичко друго, развитието на остеопороза допринася за тези процеси.

Опасна остеопороза

Остеопорозата е прогресиращо заболяване, свързано с намалена костна плътност. Последствия - намален растеж в зряла възраст, нарушена костна архитектура на скелета и болезнени и трудно зарастващи фрактури.

Лекарите отбелязват, че остеопорозата при жените се открива 4 пъти по-често, отколкото при мъжете - при това в по-ранна възраст.

Всяка трета жена след 50-годишна възраст претърпява фрактури, причинени от постменопаузална остеопороза - освен това смъртността надвишава рака.

Витамини за увеличаване на растежа

По-долу има пет витамини и минерали, които имат най-голямо влияние върху подпомагането на растежа. Имайте предвид, че при всеки от тях е необходимо преди всичко да се следи дневният прием на храна - и да се използват добавки само по препоръка на лекар.

1. Витамин D

Витамин D

Изследванията показват, че дефицитът на витамин D е един от ключовите проблеми, които пречат на организма да осъществи напълно своята генетично разработена програма за растеж³. Липсата на това хранително вещество в диетата води до отслабване на костите и зъбите.

Освен всичко друго, получаването на достатъчно витамин D всеки ден помага на тялото да усвои фосфор и калций, а също така предотвратява развитието на рахит (това заболяване може да причини лоша стойка и изкривяване на костите на краката).

2. Витамин В1

Витамин В1

Витамин В1 е вещество, от което тялото се нуждае за енергиен метаболизъм и растеж. Липсата му в диетата се отразява негативно на метаболизма на въглехидратите и способността да абсорбира BCAA - което може да доведе до влошаване на функционирането на неравномерната система.

// Продукти:

 • слънчогледови семки
 • кафяв ориз
 • свинско
 • зелен грах
 • ядки

3. Витамин В2

Витамин В2

Рибофлавинът е един от най-важните водоразтворими витамини, необходими за много биологични процеси. Той е от съществено значение за растежа на кожата, косата и ноктите. Липсата на витамин В2 пречи на усвояването на редица витамини и минерали (напр. Желязо) и уврежда митохондриалната функция.

// Продукти:

 • телешки черен дроб
 • бадем
 • гъби
 • червен пипер
 • зелен грах

4. Витамин С

Витамин С

Освен антиоксидант, витамин С е необходим за синтеза на колаген, сложен протеин, който образува телесните тъкани и влияе върху растежа. Изследванията показват, че витамин С има положителен ефект върху костната плътност - което помага за увеличаване и поддържане на растежа 4 .

// Продукти:

 • червен пипер
 • чушка
 • броколи
 • киви
 • цитрусови плодове

// Витамин С - норми за деца и възрастни

5. Калций

Калций

Калцият е най-разпространеният минерал в човешкото тяло. До 99% от общите му телесни резерви се съдържат в зъбите и костите, образувайки тяхната структура и влияещи върху растежа. Плюс това, калцият осигурява предаването на импулси от мозъка към клетките, а също така регулира мускулите и сърдечно-съдовата система.

// Продукти:

 • сирене
 • сардини
 • бадем
 • листни зеленчуци
 • мляко и кисело мляко

Връзката между храненето и растежа

Според проучване, публикувано в Journal of Clinical Research in Pediatric Endocrinology, най-честата причина за спиране на растежа при децата по света е хроничният недостиг на витамини и минерали, причинен от недохранване и бедност 5 .

От друга страна, в развиващите се страни населението страда масово от затлъстяване, причинено от излишък на ултрапреработена храна и бързи калории - на фона на липсата на витамини. Броят на консумацията на захар при деца и юноши достига 200-250 g на ден - с норма 20-30 g.

Необходимо е да се разбере, че наднорменото тегло често се свързва със заседнал начин на живот - както сред възрастните, така и сред юношите. В крайна сметка това влияе отрицателно върху обема на костната и мускулната маса на тялото, като по някакъв начин дори спира растежа.

Препоръка за родители

Промяната на хранителните навици на децата започва с промяна на хранителните навици на родителите. На практика това означава, че диетата както на дете, така и на възрастен трябва редовно да включва месо, риба, картофи / тестени изделия / зърнени храни, зеленчуци и плодове, сирене и млечни продукти, масло и други мазнини и ядки.

Сокове, сода, сладкиши и леки закуски (като чипс или крутони) са храни с „празни калории“, които лесно могат да доведат до наддаване на тегло. Освен това е известно, че децата не харесват вкуса на зеленчуците - изглежда им прекалено горчив. Ето защо е необходимо зеленчуците да се въвеждат в диетата на етапи.

***

Докато потенциалът за повишен растеж е генетичен, храненето също играе роля. По-специално, липсата на определени хранителни вещества може да спре процесите на растеж, а излишъкът на захар в диетата е свързан с наднорменото наддаване и бездействие (което отново пречи на разтягането).

Информация само с информационна цел. Не трябва да се използва за диагностика или лечение.

Източници на данни:

 1. Европейците са добавили 11 сантиметра за един век, връзка
 2. Възможно ли е да увеличите височината си след 18?, Източник
 3. Състояние на витамин D и връзката му с телесните мазнини, крайна височина и пикова костна маса при млади жени, източник
 4. Ролята на колагена в здравината на костите, източник
 5. Хранене и растеж, източник