Хранене при диабет - 10 най-здравословни храни

Хранене при диабет - 10 най-здравословни храни

Хранене при диабет - 10 най-здравословни храни
Хранене при диабет - 10 най-здравословни храни

Повишените нива на глюкоза в кръвта (типично следствие от диабет тип 2) често са свързани с жажда - и с излишна загуба на вода и минерали. В резултат на това в организма може да липсват електролитни минерали - натрий, калций, калий, магнезий и други.

Недостигът на тези микроминерали влияе отрицателно върху функционирането на мускулите (включително мускулите на сърдечно-съдовата система), рН на кръвта и способността на организма да генерира нервни импулси. Ето защо е важно да включите храни с високо съдържание на електролити в диетата си, ако имате диабет.

// Здравословна храна за диабет

Наличието на диабет тип 2 е свързано с високи нива на глюкоза в кръвта - което означава да се избират храни с ниско съдържание на въглехидрати. Излишъкът от глюкоза може да наруши функциите на жизненоважни протеини, което води до патологични промени в почти всички органи на тялото.

Основното правило на храненето при диабет е да се опитате да поддържате стабилно ниво на кръвната захар, като избягвате бързи въглехидрати, ядете източници на фибри и ядете редовно на всеки няколко часа, което ще позволи на тялото да усвоява и усвоява равномерно енергията.

Диетичното планиране на диабета обаче трябва да се основава на цялостна стратегия, а не просто на елиминиране на „вредните“ храни от диетата и преминаване към „здравословни“. В крайна сметка ролята се играе единствено от количеството и времето на консумация на определен продукт.

Важни предупреждения

Вашата диетична стратегия за диабет зависи много от това как тялото ви реагира на глюкозата - и дали има други хронични заболявания. Наднорменото тегло (и по-специално метаболитният синдром) може да изисква намаляване на приема на калории.

Съветите, дадени в материала, са само обобщение и по никакъв начин не са предназначени да заменят личните съвети на лекар. Захарният диабет е сериозно заболяване, което може да доведе до смърт, ако не се лекува правилно.

Топ 10 здравословни храни

Яденето на диета с ниско съдържание на въглехидрати (типична хранителна стратегия при диабет тип 2) може да доведе до недостиг на витамини и минерали. Ето защо диабетиците трябва да се уверят, че в диетата си винаги имат естествени храни с нисък ГИ и високо съдържание на хранителни вещества:

1. Листни зеленчуци

Поради високото си съдържание на калий, листните зеленчуци (предимно спанак, в по-малка степен маруля и всички видове зеле) спомагат за подобряване на съдовата функция. Освен това те съдържат калций, магнезий и желязо - минерали, които имат положителен ефект върху кръвните параметри.

2. Зелени зеленчуци

Средно 100 г зелен зеленчук (зелен грах, краставици, тиквички и др.) Представляват не повече от 3-6 г въглехидрати, повечето от които са фибри. Храненето им редовно помага на организма да регулира по-добре нивата на кръвната захар.

3. Плодове

Яркият цвят на плодовете се дължи на наличието на флавоноиди в състава. Кверцитин (червен или лилав пигмент) помага за намаляване на риска от хронични съдови заболявания, като нормализира съдовата пропускливост. Антоцианинът (лилав пигмент) може да повлияе нивата на кръвната захар.

4. Цитрусови плодове

Тъй като цитрусовите плодове (портокал, грейпфрут) имат нисък гликемичен индекс, те могат да бъдат включени в диетата умерено при наличие на диабет. Основното им предимство е наличието на голямо количество витамин С, важен компонент на имунитета.

5. Ядки

От една страна, ядките са отличен източник на висококачествени протеини, фибри и минерали. От друга страна, поради високото си съдържание на мазнини, те са висококалорични. Ако не се налага ограничаване на калориите, ядките могат да се консумират в малки количества при диабет.

6. Сладък картоф (сладък картоф)

Сладкият картоф е растение, свързано с обикновения картоф, но се различава от него по своя въглехидратен профил и гликемичен индекс. По-специално, съдържанието на фибри в сладките картофи е с 50% по-високо, отколкото в обикновените картофи - и наред с други предимства може да се отбележи наличието на витамин А.

7. Домати

Доматите дължат червения си цвят на ликопен, каротиноиден пигмент, предшественик на бета-каротина. Използването на ликопен помага на тялото да се справи по-добре с оксидативен стрес от различно естество - а липсата на вещество е свързано с по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания.

8. Зърнени храни и зърнени храни (умерено)

Наличието на диабет не означава автоматично, че въглехидратите не са автоматично забранени, но налага ограничение на техния гликемичен индекс (и размера на порцията). Пълнозърнестите зърнени храни без добавена захар (овесени ядки, булгур, ечемик, елда) са най-добрият избор.

9. Сьомга

Мазните видове морски и океански риби (сьомга, сьомга) съдържат омега-3 мастни киселини. В тялото те действат като антиоксидант, помагайки за борба с микровъзпалението. Освен това значителна част от общото количество омега-3 в тялото се намира в мозъка - регулирайки работата му.

10. Кисело мляко без захар

Естественото неподсладено кисело мляко (т.е. кисело мляко без добавена захар) е пример за ферментирала храна, която съдържа пробиотици. Използването на кисело мляко има положителен ефект върху състоянието на чревната микрофлора, като помага на тялото да усвоява по-добре всякакви хранителни хранителни вещества.

Можете ли да ядете месо с диабет?

Наличието на диабет не налага пряка забрана за ядене на месо. Важно е само да се следи общото количество наситени мазнини в диетата. При дневен прием от 2000 kcal, горната граница (съгласно препоръките на СЗО) е 7% от калориите под формата на наситени мазнини - 20-25 g на ден.

Спомнете си, че маслото е наполовина наситени мастни киселини, сиренето е една трета. На свой ред 100 g постно говеждо месо съдържат 10-15 g мазнини (от които 4-6 g наситени), а 100 g пилешки гърди - 4 g мазнини (от които 1 g наситени).

В същото време Световната здравна организация напомня, че употребата на колбаси, колбаси и други полуфабрикати от месо трябва да бъде ограничена дори в диетата на здрави хора - да не говорим за диабетици. Такива храни могат да повлияят отрицателно на нивото на възпаление в организма.

***

Правилното хранене при наличие на диабет тип 2 трябва да се основава на проследяване на количеството и качеството на въглехидратите (което предполага нисък ГИ) - както и включването в диетата на естествени източници на минерали, електролити, които играят важна роля в метаболитните процеси .

Източници на данни:

  1. Световна здравна организация: Диета, хранене и профилактика на диабет тип 2, pdf
  2. Ефикасност и безопасност на диети с ниско и много ниско съдържание на въглехидрати при ремисия на диабет тип 2: систематичен преглед и мета-анализ на публикувани и непубликувани данни от рандомизирани проучвания, източник