Грейпфрут за диабет - плюсове и минуси. Как влияят на нивата на кръвната захар?

Грейпфрут за диабет - плюсове и минуси. Как влияят на нивата на кръвната захар?

Грейпфрут за диабет - плюсове и минуси. Как влияят на нивата на кръвната захар?
Грейпфрут за диабет - плюсове и минуси. Как влияят на нивата на кръвната захар?

Способността на грейпфрута да влияе върху производството на инсулин, установена в проучване от 2006 г.¹, поражда редица теории за неговата „полза“ за отслабване и загуба на тегло – включително диети, базирани на яденето на няколко грейпфрута на ден.

Преглед на научни статии, публикувани през 2019 г.² показва, че биоактивният компонент на грейпфрута, нарингенин, всъщност може да понижи нивата на кръвната захар и да подобри инсулиновата чувствителност. Изследователите дори сравняват неговия потенциал на действие с този на метформин.

// Грейпфрут - какво съдържа?

Грейпфрутът е растение, получено³ чрез естествено кръстосване на сладко помело и сладък портокал на тропическите острови на Барбадос в средата на 18 век. Ето защо латинското му име - Citrus Paradisi - може да се преведе като "райски цитрус".

В момента има много разновидности и видове грейпфрути, които се различават както по големина на плода и вкуса, така и по цвета на пулпата. Въпреки това, във всички случаи червеният цвят се дължи на ликопен, вещество, което е изомер на бета-каротин.

Горчивият вкус на грейпфрута от своя страна се дължи на наличието на флавоноида нарингенин. Въпреки че се намира² в други цитрусови плодове, но в много по-малки количества. Например в един портокал е около 20 пъти по-малко, а в лимон - 100 пъти по-малко.

Състав и калории

Грейпфрутът съдържа повече от 50 различни природни вещества - сред тях 4 органични киселини, около 15 флавоноида, лимоноиди, 4 вида каротеноиди и 6 мастни киселини.

Съдържанието на тези вещества варира значително в зависимост от сорта и условията на отглеждане на конкретен плод, което засяга, наред с други неща, съдържанието на калории.

Средно 100 g пулпа от грейпфрут съдържат 10-11 g въглехидрати, около 2 g фибри, по-малко от 1 g протеин и по-малко от 0,3 g мазнини - с калорично съдържание около 40-50 kcal.

Как влияе върху нивата на кръвната захар?

Механизмът на влияние² на нарингенина, съдържащ се в грейпфрута, върху понижаването на нивата на кръвната захар се основава на няколко компонента едновременно - включително, повишава нивото на усвояване на кислорода и увеличава използването на глюкозата от кръвта (поради активирането на глюкозния транспортер тип 4 ).

Наред с други неща, нарингенинът засяга 5'AMP-активираната протеин киназа – сложен протеин, който контролира енергийния баланс на клетката – което всъщност кара тялото да използва по-активно глюкозата, присъстваща в кръвта, за метаболитни нужди.

Важни откази от отговорност

Очевидно грейпфрутът може да се счита за една от малкото храни, които могат значително да намалят нивата на кръвната захар. Въпреки че това има положителни страни, има и негативи.

За да избегнете появата на нежелана хипогликемия (рязко намаляване на захарта), бъдете изключително внимателни, когато използвате едновременно таблетирани хипогликемични средства и големи количества грейпфрут.

Ако имате съмнения, не забравяйте да се консултирате със специалист

Грейпфрут - въглехидратен профил

С изключение на фибрите, грейпфрутът съдържа³ само прости въглехидрати (тоест, без нишесте). Малко по-малко от половината от общото съдържание на въглехидрати е захароза, като останалата част е разделена на съпоставими пропорции глюкоза и фруктоза.

Половин грейпфрут, като се има предвид променливостта в размера, може да се равнява на изяждане на 7-10 g чиста глюкоза - което е сравнимо със съдържанието на прости въглехидрати в едно средно голямо киви.

Съдържание на фибри

Подобно на други цитрусови плодове, грейпфрутът съдържа предимно водоразтворими фибри – около 1 г на половината от средно голям плод.

За сравнение, малък портокал с подобно тегло може да съдържа до 2 g разтворими фибри.

***

Проучванията показват, че нарингенинът, открит в грейпфрута, може да понижи нивата на кръвната захар - и неговият механизъм на действие е много подобен на този на метформина. Ето защо е важно да запомните, че комбинираната им употреба може да доведе до хипогликемия.

Има противопоказания. Консултирайте се със специалист.

Източник на данни:

  1. Грейпфрут и неговите биомедицински, антигенотоксични и химиопрофилактични свойства, източник
  2. Антидиабетни свойства на нарингенина: полифенол от цитрусови плодове, източник
  3. Ефектите на грейпфрута върху теглото и инсулиновата резистентност: връзка с метаболитния синдром, източник
  4. Сокът от грейпфрут подобрява глюкозната непоносимост при диабет, предизвикан от стрептозотоцин, като потиска чернодробната глюконеогенеза, източник