Готвене на пара в правилното хранене - наистина ли е необходимо?

Съветът, че парният котел е най-полезният вид готвене, е изваден от контекста. В сравнение с печенето в голямо количество свинска мазнина - без съмнение. Съвременните методи за приготвяне на храна обаче не са взети предвид от оригиналните източници на препоръки.

Готвене на пара в правилното хранене - наистина ли е необходимо?
Готвене на пара в правилното хранене - наистина ли е необходимо? | Image: 123RF

Класическият съвет за здравословно хранене, готвенето на пара, стана популярен от Книгата за вкусна и здравословна храна, публикувана за първи път през 1939 г. Оттогава милиони съветски хора искрено вярваха, че храната, приготвена по този начин, е възможно най-здравословна.

Този съвет обаче трябва да се разглежда в контекста на своето време. През последните 80 години не само разбирането за това, от какво се нуждае човек в правилното хранене, се е променило, но най-важното е, че са се променили наличните предмети за готвене - на първо място, тиганите.

// Готвене на пара - откъде идва?

Готвенето на пара се среща в много кухни по света - така се приготвят не само кнедли и манти, но и кус-кус. В същото време традиционният азиатски параход е кошница с капак, изплетена от бамбукова слама.

В съвременното готвене готвенето на пара е предимно част от азиатската кухня - самите уреди за готвене на пара се намират по-скоро във всякакви магазини за китайски стоки, а не в отделите за хранене. В Европа и Америка параходите практически не са известни.

Ето защо общият съвет за „варене на пара“ е по-вероятно да се намери в рускоезичната (и вероятно китайската) литература - останалият свят доста успешно игнорира този метод на готвене, без да го смята за предпочитан или по-полезен.

Оригинален цитат

Гореспоменатата „Книга за вкусна и здравословна храна“ съдържа¹ глава „Риба на пара“, където този начин на приготвяне е препоръчан като най-добър: „Рибата на пара е по-вкусна от обикновената варена риба, тъй като запазва много повече ароматни вещества.“

Тоест, готвенето на пара се сравнява точно с варенето във вода - оставяйки на сянка изключително многобройните съвременни методи за готвене на храна (микровълнова фурна, бавна готварска печка, грил, печене във фурна, пържене върху незалепващо покритие и др.) и т.н.).

Наистина ли параходът е по-здравословен?

Невъзможно е да се отговори недвусмислено на въпроса „По-здравословна ли е храната от двоен котел?“ Всичко зависи от това с какво сравнявате. Несъмнено, в сравнение с мас, пържена в голямо количество или евтино растително масло - да; но това далеч не е единственият възможен отговор.

С други думи, парата е един от многото варианти за готвене на храна. Да се ​​твърди неговото превъзходство и „полезност“ е доста погрешно. Важно е също така, че силното ограничаване на мазнините в диетата отдавна се смята за опасно и не се препоръчва от диетолозите.

Препоръки на СЗО

Световната здравна организация твърди², че намаляването на общия прием на мазнини до по-малко от 30% от общия енергиен прием помага за предотвратяване на нездравословно наддаване на тегло при възрастни, като изрично посочва, че наситените мазнини трябва да бъдат намалени до 10% от общите калории.

Уредът за пара се споменава в текста, но само в контекста на намаляване на консумацията на мазнини („особено наситени мазнини и индустриално произведени трансмазнини“) - сякаш пренебрегвайки факта, че абсолютно не е необходимо да се приготвя на пара, за да се постигне резултатът.

Тигани с незалепващо покритие

Най-важното практическо откритие, което промени отношението към готвенето, се случи в края на 40-те години на миналия век с изобретяването на тефлон (политетрафлуоретилен), полимер с редки физични и химични свойства. В момента той е изключително широко използван в технологиите и в ежедневието.

Например, така нареченото "незалепващо" покритие е направено от тефлон, нанесено върху тигани с алуминиева или чугунена основа - и предотвратява изгарянето на храната.

Всъщност незалепващото покритие ви позволява да пържите храна, ако не с пълна липса на мазнина, то с минимално количество - буквално една чаена лъжичка е достатъчна.

Крайна препоръка

Това не е партньорски материал, така че не е нашата цел да препоръчваме определена марка. Просто искаме да предадем факта, че мнението за недвусмислените ползи от варенето на пара е само мит, остарял преди десетилетия.

Ако обичате уреди за пара, чудесно. Ако обаче мразите зеленчуци или пиле на пара, никой не забранява да ги приготвяте в съдове с незалепващо покритие и минимално количество олио.

***

Съветът, че парният котел е най-полезният вид готвене, е изваден от контекста. В сравнение с печенето в голямо количество свинска мазнина - без съмнение. Съвременните методи за приготвяне на храна обаче не са взети предвид от оригиналните източници на препоръки.

Източници на информация:

  1. Книга за вкусна и здравословна храна, връзка
  2. СЗО: препоръки за правилно хранене, връзка