Диета, богата на Омега -3, помага срещу мигрена. Ново изледване

Диета, богата на Омега -3, помага срещу мигрена. Ново изледване

Диета, богата на Омега -3, помага срещу мигрена. Ново изледване
Диета, богата на Омега -3, помага срещу мигрена. Ново изледване

Дъното на най-важните научни изследвания, публикувани това лято, е изследването на ефекта на омега-3 мазнините в храната върху появата на хронично главоболие. Резултати Адекватният прием на омега-3 храни може да помогне за предотвратяване на пристъпи на мигрена.

Според статистиката2, около 12% от населението на развитите страни редовно се сблъскват с мигрена - със значително разпространение сред жените. Изследователите смятат, че прекомерната консумация на омега-6 мазнини може да е виновник на фона на хроничен недостиг на омега-3.

// Омега-3 срещу мигрена

Омега-3 срещу мигрена

Мигрената е основната форма на главоболие, характеризираща се с болезнени симптоми с умерена до висока интензивност. Най -често тази болка се локализира в едната половина на главата, има пулсиращ характер и продължава от 4 до 72 часа.

В острата фаза мигрена може да бъде толкова тежка, че човек не само изпитва свръхчувствителност към светлина, звуци и миризми, болка в главата и очите, но дори започва да повръща - това изисква хоспитализация и няколко дни последващо възстановяване.

Дълго време се смяташе, че причината за мигрената е наследствеността (около 60% от случаите са семейни) и различни фактори на околната среда. Нови изследвания показват, че храненето изглежда е фактор.

Изследователска механика

Публикувано във водещото медицинско списание BMJ през юли тази година, проучването¹ се състои от подробни стационарни хранителни анализи на 182 души за период от 16 месеца. Средната възраст на участниците е 38 години, 88% от тях са жени.

На всеки от участниците беше възложена една от трите диети. Две от тях са с високо съдържание на омега-3 (под формата на EPA и DHA) в храната (около 1,5 g / ден)-и с различни пропорции на омега-6 (в един случай, 7% от общите калории, в други по -малко от 2%). Третата диета е с ниско съдържание на омега-3 (по-малко от 150 mg / ден) и с високо съдържание на омега-6 (7% от калориите).

резултати

Преди да започне проучването, участниците са имали мигрена средно 16 дни в продължение на един месец. В края на проучването участниците с висок прием на омега-3 храни съобщават за 30-40% намаляване на продължителността на болката-а броят на мигренозните дни намалява с 4 дни на месец.

Изследователите отбелязват3, че тези нива надвишават ефективността на регистрираните лекарства за мигрена - което може да намали броя на дните с мигрена само с 2-2,5 дни на месец.

Излишъкът от омега -6 в диетата - причини

Излишъкът от омега -6 в диетата - причини

И омега-3, и омега-6 са полиненаситени мастни киселини, които имат двойна връзка във верига от атоми. Химическата формула на „полезните“ омега-3 не се различава от формулата на „вредните“ омега-6-разликата се крие единствено в местоположението на тази двойна връзка.

Омега-3 обаче се намират предимно в мазна риба и в значително по-малки количества в някои растителни масла-докато омега-6 са ключов компонент на повечето масла, използвани за готвене.

Например, слънчогледовото масло може да бъде до 70% омега -6 - тоест до 7 g от тези мастни киселини присъстват в една супена лъжица. Царевичното масло е около 30-60% омега-6, в зависимост от сорта царевица и метода на производство. Соево масло - 55%.

Омега-6 в ултрапреработени храни

Слънчогледовото, царевичното и соевото масло са в основата на промишленото производство на храни. Те се използват за пържени картофи, те се намират в пуканки (всъщност това е царевица), както и в повечето видове бисквити и други сладки сладкиши - и дори в зърнени закуски (корнфлейкс).

След като през 80 -те години стана ясно, че наситените животински мазнини могат да бъдат вредни за здравето, хранително -вкусовата промишленост масово замества наситените мазнини с евтини растителни масла с високо съдържание на омега -6 - позиционирайки ги като „по -полезни“ за нивата на холестерола.

Практически съвети

Практически съвети

На първо място, авторите на изследването препоръчват ³ да преразгледат използваните растителни масла - да се откажат от слънчогледовото, царевичното и соевото масло. Замяната трябва да бъде зехтин или масло от рапица (те съдържат минимално количество омега-6).

Втората стъпка е да ядете мазна морска риба поне 1-2 пъти седмично. Това може да бъде сьомга, сьомга или пъстърва, както и по -бюджетна скумрия, сардини, аншоа и риба тон. Тази риба съдържа омега-3 мастни киселини с висока степен на усвояване.

Освен това растителните омега-3 мазнини се намират в орехи, семена от чиа и ленено семе. Необходимо е да се гарантира, че тези продукти задължително присъстват в ежедневната диета - като се помни, че те са значително по -евтини от аптечните добавки.

***

Според последните научни изследвания, излишъкът от омега-6 в храната (поради слънчогледовото, царевичното и соевото масло) на фона на липсата на омега-3 (риба, орехи, семена от чиа, ленено семе) може да провокира развитието на мигрена и хронично главоболие.

Информация само за информационни цели. Не трябва да се използва за диагностика или лечение.

Източници на данни:

  1. Диетични промени на n-3 и n-6 мастни киселини за намаляване на главоболието при възрастни с мигрена: рандомизирано контролирано проучване, източник
  2. Разпространение на мигрена, тежест на заболяването и необходимостта от превантивна терапия, източник
  3. Защо страдащите от мигрена може да искат да ядат повече риба, източник