Диета 5:2 - какво представлява и как работи, меню, прегледи на лекари

Възможно ли е да отслабна с диета 5:2? Принципите на правилното хранене.През повечето време можете да ядете почти без ограничения.

Диета 5:2 - какво представлява и как работи, меню, прегледи на лекари
Диета 5:2 - какво представлява и как работи, меню, прегледи на лекари

Какви са ползите от диетата 5:2? Защо е полезно и кой не трябва да го следва?

Най-важното предимство на диетата 5:2 е, че тя няма строги ограничения и строги забрани в сравнение с други протоколи. Основното му значение: пет дни в седмицата ядете, както искате, и два дни - ограничавайте диетата до 500 kcal на ден. Може да не доведе до загуба на тегло толкова бързо, но няма да има толкова драстичен ефект върху вашето здраве. По-добре е да отслабнете спокойно и плавно, без излишен стрес, отколкото да се излагате на драстични промени, изпитвайки психологически стрес.

Каква е същността на диетата 5:2?

Диетата 5:2 първоначално е измислена и разпространена от Майкъл Мосли, диетолог от Обединеното кралство. Днес той се използва широко в целия свят. Той твърди, че следвайки неговата методика, ще сваляте 1 кг на седмица. Основното е, че калорийният дефицит със среден прием от 2000 kcal (за женското тяло) и 2500 kcal (за мъжкото тяло) трябва да бъде около 3000-3500 kcal. Също така е важно да не забравяте за спортните натоварвания поне два пъти седмично. Ако следвате интегриран подход, с течение на времето ще забележите напредък в загубата на тегло и ясни подобрения в състоянието и качеството на тялото.

В допълнение към основното има още едно правило. Пет дни не трябва да ядете всичко подред, не трябва да се опитвате да „ядете предварително“. Във всеки случай трябва да следите диетата си, да се опитате да избягвате бързо хранене, мазни, сладки и нишестени храни. Не забравяйте да ядете около 400 грама зеленчуци на ден. И пийте повече вода.

Мосли споменава, че в дните на гладуване съдържанието на калории в ястията не трябва да надвишава 500 kcal за жените и 600 kcal за мъжете. Постенето в наши дни е погрешно. Достатъчно е да ядете здравословни некалорични храни, например извара, яйца, зеленчуци и салати.

Какво друго е полезна диета 5: 2?

Диетата 5:2 не само ще има благоприятен ефект върху теглото, но и ще има положителен ефект върху сърцето, кръвоносните съдове, мозъка, а също така регулира нивата на кръвната захар.

Кой не трябва да опита диетата 5:2?

Разбира се, както всяка диета, и тази има противопоказания. Те включват:

заболявания на стомашно-чревния тракт; язви; гастрит.

Освен това, ако страдате от други хронични заболявания, трябва да се консултирате с Вашия лекар, преди да преминете към диета 5:2. Така ще сте сигурни, че преминаването към здравословен начин на живот няма да навреди на тялото.