Чай от джинджифил - какви са ползите и вредите? Как да варим правилно?

Чай от джинджифил - какви са ползите и вредите? Как да варим правилно?

Чай от джинджифил - какви са ползите и вредите? Как да варим правилно?
Чай от джинджифил - какви са ползите и вредите? Как да варим правилно?

Чаят от джинджифил е традиционно народно лекарство за облекчаване на симптомите на настинка. Горещият чай с лимон и мед има затоплящ и отхрачващ ефект (ефективен за лечение на кашлица), а също така има леко антимикробно свойство - помага за борба с възпалението в тялото.

На свой ред Аюрведа (индийската доктрина за здравето и йогата) разглежда чая от джинджифил като средство за ускоряване на метаболизма - а съвременните научни изследвания потвърждават ефекта му върху нивата на кръвната захар. Наистина полезен ли е джинджифиловият чай за отслабване?

Чай от джинджифил - ползи и вреди

Джинджифилът е многогодишна билка с корен, известна със своите полезни свойства. Смята се, че джинджифилът е една от първите подправки, донесени в Европа от Азия. За лечение на болести чай от джинджифил се е използвал както в Древна Гърция, така и в средновековна Европа.

Тъй като растителният джинджифил ( zingiber officinale ) принадлежи към същата ботаническа група като куркумата, те имат сходни свойства и се използват по подобен начин. По-специално, пресният джинджифил може да се използва като подправка за добавяне към месни ястия, салати и супи.

Противопоказанията за чай от джинджифил включват хронични заболявания като диабет и високо кръвно налягане. Също така, тъй като джинджифилът забавя съсирването на кръвта и увеличава риска от вътрешни кръвоизливи, той не трябва да се използва при язва, гастрит и хемороиди.

Как да варим правилно?

Имайте предвид, че е по-добре да използвате пресен корен за приготвяне на чай от джинджифил - в случай на използване на сух прах, ефективността намалява. За да сварите един литър чай, са ви необходими 10-15 г ситно нарязан (или настърган) джинджифил.

Има два метода за приготвяне - в тенджера и в термос. Когато използвате тенджера, водата първо се кипва, след това към нея се добавя джинджифил - и се вари 5-10 минути; накрая, след сваляне от огъня, се добавят подправки. Когато се приготвя в термос, първо се приготвя чай във вряща вода, след което се добавят подправки.

//  Чай от джинджифил - съставки:

 • вода - 1 л
 • нарязан корен от джинджифил - 10-15 g
 • лимон - 2-4 филийки
 • канела - щипка
 • черен пипер - късче
 • мента - на вкус
 • мед - на вкус

Свойства, ползи и вреди

Преди всичко изследванията показват, че джинджифилът (и джинджифиловият чай) може да помогне в борбата с микровъзпалителните лезии в тялото, да намали менструалната болка и да облекчи сковаността на мускулите след тренировка - ускорявайки възстановяването на мускулите.

Що се отнася до смления джинджифил, в дози от порядъка на 1-3 g той е в състояние да облекчи симптомите на гадене - както по време на бременност, така и по време на морска болест и дори химиотерапия. Важно е обаче да запомните, че джинджифиловият чай не е подходящ за всички бременни жени - и най-добре е да се консултирате с Вашия лекар.

Влияние върху „мъжката сила“

Традиционно се смята, че джинджифилът е афродизиак, който може да увеличи мъжката сила. За съжаление това твърдение не се подкрепя от науката. Има само едно проучване, показващо ефекта на чая от джинджифил върху повишаването на нивата на тестостерон и подобряването на качеството на спермата.

Тъй като гореспоменатото проучване беше проведено в Ирак (един от най-големите производители на джинджифил), бяха изследвани безплодни мъже и дозата и честотата на употреба не бяха разкрити - трудно е да се счита за надеждна.

Чай от джинджифил за отслабване

При проучвания върху животни е доказано, че консумацията на джинджифил значително намалява кръвната захар и нивата на инсулин (до 35%). На теория това може да посочи ползите от джинджифиловия чай за отслабване. Въпреки това, проучвания при хора не са показали подобен резултат и ефектът върху тялото е бил минимален.

Въпреки това джинджифилът може да намали апетита и да увеличи топлинния ефект на храната. Всъщност горещият чай от джинджифил може да бъде добър за борба с глада - но не може да се каже, че самият джинджифил може да ви помогне да отслабнете или да ускорите изгарянето на телесните мазнини.

Освен това за отслабване трябва да пиете чай от джинджифил без мед или други подсладители - те повишават нивата на кръвната захар и провокират чувството на глад. Освен това трябва да запомните за наличието на противопоказания - например повишаване на кръвното налягане.

***

Чаят от джинджифил е традиционно народно лекарство за настинки и кашлица. Освен това този чай може да се използва за отслабване - но не за изгаряне на калории, а за борба с глада. Важно е обаче да запомните, че джинджифиловият чай има противопоказания - той разрежда кръвта и повишава кръвното налягане.

Научни източници:

 1. Добавка от джинджифил - научно обоснован преглед на ползите, дозировката, страничните ефекти, източник
 2. Ефектът на джинджифила върху параметрите на спермата и серумния FSH, LH и тестостерон при безплодни мъже, pdf
 3. Лекарствени взаимодействия с добавки от джинджифил, източник
 4. Пресният джинджифил (Zingiber officinale) има антивирусна активност срещу човешки респираторен синцитиален вирус в клетъчните линии на човешкия дихателен тракт, източник