Банани - въглехидратен състав и профил. Как влияят на нивата на кръвната захар?

Банани - въглехидратен състав и профил. Как влияят на нивата на кръвната захар?

Банани - въглехидратен състав и профил. Как влияят на нивата на кръвната захар?
Банани - въглехидратен състав и профил. Как влияят на нивата на кръвната захар?

Степента на зрялост на бананите е ключов фактор, влияещ върху техния гликемичен индекс. Изследвания¹ показват, че делът на устойчиво нишесте в състава варира от около 50% (от сухото тегло на пулпата) в случай на зелен банан до 11-17% в случай на зрял жълт.

Тъй като резистентното нишесте се държи като разтворими фибри в човешкия стомах (тоест абсорбира вода и се превръща в гел), това влияе върху това как даден банан повишава нивата на кръвната захар. По-долу в материала е анализ на въглехидратния състав.

// Банан - калории и състав

Преброяването на калоричното съдържание на бананите не е лесна задача. Тъй като съдържанието на калории се определя въз основа на общото съдържание на въглехидрати, а не на нивото на усвояване, често е просто невъзможно да се изчисли точно колко калории накрая ще получи тялото.

Дори ако се съсредоточим върху типичното съдържание на въглехидрати в определен сорт банани (а бананите, подобно на други естествени продукти, имат състав, който варира в зависимост от сорта), зрелият плод винаги съдържа по-голямо количество смилаеми въглехидрати от неузрелия. .

Най-важното е, че съотношението на протеините също се променя по време на зреенето - изследванията на състава¹ показват, че неузрелите банани съдържат от 6,5 до 14% протеин (на базата на сухото тегло на пулпата), докато при зрелите цифрата пада до стойности ​от порядъка на 3,7%.

Но защо се появява същото число?

Типичното калорично съдържание на зрял банан, посочено в литературата, е 89 kcal на 100 g пулп. Освен това някои източници посочват числа в диапазона от 70 до 115 kcal.

Имайте предвид, че стойностите варират с почти 20% - без да се отчита фактът, че се имат предвид „изчислени“ калории, а не действителни (като се вземе предвид процентът на храносмилане).

С други думи, един узрял банан с тегло 150 g може да съдържа от 100 до 170 kcal - и за да определите по-точна цифра, ще трябва да проведете изследвания на метаболизма по време на храносмилането.

Въглехидратен профил

Що се отнася до общото съдържание на нишесте, неговият дял в сухото тегло на банановата каша обикновено варира от 56 до 75%. Размерът на гранулите е 30-50 nm, което е 3 пъти по-голямо от размера на гранулите от нишесте от елда, но 2 пъти по-малко от размера на гранулите от картофено нишесте.

Припомняме обаче, че нишестето не е специално вещество, а само изключително големи групи от глюкозни молекули. Обикновено говорим за това, че една гранула нишесте съдържа от половин милион до милион глюкозни молекули, подредени в определен ред.

Докато бананите узряват, част от нишестето естествено се разпада на глюкоза - и въпреки че обичайното число е „12 g захар на 100 g банани“, би било погрешно да се каже, че говорим за захар. Освен това стойностите ще варират.

Банан – бърз или бавен въглехидрат?

Научната литература², посветена на анализа на въглехидратния състав на бананите, разделя въглехидратите на водоразтворими и неразтворими във вода – което е по-правилно, отколкото да ги разделя на „бързи“ и „бавни“.

Всъщност простите въглехидрати (фруктоза, глюкоза и захароза) се разтварят лесно във вода, докато всички видове нишесте и фибри, докато частично абсорбират вода, не се разтварят в нея.

Данните показват, че 80% от разтворимите въглехидрати в зрелите банани са захароза, а останалите 20% са приблизително равни пропорции на фруктоза и глюкоза.

Как бананите влияят на нивата на кръвната захар?

Има проучвания3, които показват, че консумацията на стандартизирано бананово нишесте (което означава, че не е плод, а само контролирано нишесте) води до повишена чувствителност към действието на инсулина.

Този факт се обяснява с гореспоменатото разтворимо нишесте - чийто дял може да достигне една трета или повече от сухото тегло на цялото нишесте. Въпреки това, като се има предвид влиянието на степента на зрялост на банана върху неговия състав, е грешка да се екстраполират данните за ползите от нишестето към употребата на всякакви банани.

банани за диабет

В литературата относно употребата на банани при пациенти с диабет се подчертава 4 , че само зелените банани могат да осигурят някаква полза.

За съжаление, яденето на зрели жълти банани за диабет често не е добра идея. За подробности се консултирайте със специалист.

***

Бананът е рядък пример за продукт, чийто състав се променя по време на съхранение. По-специално, зелените банани съдържат значително по-устойчиво нишесте и протеин от зрелите жълти. Калоричното съдържание, гликемичният индекс и потенциалът за влияние върху кръвната захар също се различават.

За изясняване на възможните противопоказания препоръчваме консултация със специалист.

Източници на данни:

  1. Производство, приложение и въздействие върху здравето на брашното от бананова каша и кори в хранително-вкусовата промишленост, източник
  2. Нишестето (не) е просто още една тухла в стената: Първичният метаболизъм на захарите по време на зреенето на банани, източник
  3. Ефекти от добавката на естествено бананово нишесте върху телесното тегло и инсулиновата чувствителност при диабетици със затлъстяване тип 2, източник
  4. 11 Основани на доказателства ползи за здравето на бананите, източник