Автоимунен протокол - какво е това? Какви храни са разрешени?

Автоимунен протокол - какво е това? Какви храни са разрешени?

Автоимунен протокол - какво е това? Какви храни са разрешени?
Автоимунен протокол - какво е това? Какви храни са разрешени?

Алергиите при търсене са доста чести. Изчислено е¹, че приблизително 3-7% от населението имат непоносимост към което и да е хранително вещество (глутен, лактоза, казеин и др.) под една или друга форма – което кара хората да търсят диетични режими, които изключват възможните причини за алергии.

Пример за такава диета е Autoimune Protocol (AIP) – който забранява не само захарта, млякото и пшеничните продукти, но и бобовите растения (включително леща и фъстъци), псевдозърнените храни (елда и киноа) и дори някои зеленчуци. Какво можете да ядете с такава диета?

// Автоимунен протокол - какво е това?

Автоимунният протокол е по-строга версия на палео диетата. От своя страна палео диетата означава отказ от всички „модерни“ храни – от рафинирани въглехидрати до бобови и всякакви храни, съдържащи глутен, както и от сирене, извара и друго мляко.

Основната разлика между автоимунния протокол и палео е ограничаването на алкохола, зеленчуците от нощен (картофи, патладжан, чушки), ядки и семена и яйца. Смята се, че тези храни могат да провокират или обострят хранителните алергии.

Всъщност, с автоимунния протокол е позволено да се ядат месо и субпродукти (хранени с трева животни), морски дарове, зеленчуци (с изключение на нощени), някои плодове, горски плодове, растителни масла (получени по метода на студено пресоване ).

За кого е подходящ?

Автоимунните заболявания са състояния, при които имунните клетки на тялото погрешно възприемат здравите тъкани като патогенни и започват да ги унищожават. Забележителни примери¹ са диабет тип 1, цьолиакия (алергия към глутен) - но списъкът включва над 100 различни заболявания.

Важно е да се разбере, че списъкът с възможни алергени винаги варира от човек на човек - често не се изисква пълно изключване. Освен това е почти невъзможно самостоятелно да се идентифицира списъкът с алергени - изисква се консултация със специалист и диагностика въз основа на кръвен тест.

Какъв е смисълът и кой го е измислил?

Авторът на палео диетата е гастроентерологът Уолтър Вегтлин. През 70-те години той предполага, че човешкото тяло не е адаптирано към „индустриални“ хранителни продукти, тъй като метаболизмът не се е променил фундаментално през последните 10-15 хиляди години.

Палео последователите вярват, че за да поддържате оптимално здраве, трябва да се храните по начина, по който хората са се хранили през периода на палеолита – тоест без никаква рафинирана храна (от захар до рафинирани масла), без зърнени храни и без млечни продукти.

Автоимунният протокол (по-строга версия на палео диетата) е разработен от Сара Балантайн, доктор по медицинска биофизика. Чрез тази диета тя постигна ремисия на своя псориазис, екзема, синдром на раздразнените черва и други състояния.

Причина за забрана на продукти

Ако логиката зад забраната на рафинирани въглехидрати,  глутен и лактоза, която е в основата на палео диетата , е достатъчно ясна, то ограничаването на нощните сенчести в автоимунния протокол се основава на съдържанието на гликоалкалоиди в тях. Тези вещества са токсични както за някои животни, така и за някои заболявания при хората.

Бобовите растения (грах, леща, соя, фъстъци) са забранени поради наличието на фитинова киселина – това вещество може да наруши усвояването на желязото.

Въпреки това, някои продукти (на първо място, елда) са забранени в палео поради тяхната относителна „новост“ - те не са били включени в човешката диета преди 15 хиляди години.

Какво можете да ядете?

Списъкът на разрешените храни³ за автоимунния протокол е доста скромен - но в същото време ви позволява да се храните доста разнообразно и вкусно:

  • всякакви зеленчуци (с изключение на семейството на нощница)
  • богати на омега-3 морски дарове
  • ферментирали храни ( кимчи)
  • постно месо и черен дроб
  • малко количество плодове
  • растителни масла (зехтин, кокосово масло и масло от авокадо)

Има ли научни доказателства?

Сложността на научните изследвания за ефективността на автоимунния протокол се основава на факта, че не говорим за някакво конкретно заболяване. Например, елиминирането на храни с глутен ясно подобрява състоянието на хората с цьолиакия – докато при диабет тип 1 глутенът обикновено не се изисква да се елиминира.

Тоест, не може да се каже, че пълното елиминиране на всякакви алергени автоматично прави тялото по-здраво – все пак някои хора все пак забелязват подобрение в благосъстоянието си. Проучванията показват ³ връзката между храненето, качеството на чревната микрофлора и имунитета.

Проблем със списъка с "разрешени" продукти

Друг фундаментален проблем на изследванията на AIP е липсата на ясни и недвусмислени препоръки. Например, някои източници забраняват яденето на пилешки яйца - докато други позволяват жълтък (или бяло).

Освен това медът понякога е включен в списъка на разрешените храни - но въпреки че е бил известен през периода на Палео, той съдържа цветен прашец и прополис, които могат да провокират алергии при някои хора.

***

Автоимунният протокол е по-строга версия на палео диетата, предназначена за хора с автоимунни заболявания и хранителни алергии. Научните изследвания по този въпрос обаче са противоречиви - макар и само поради липсата на ясен списък на разрешените и забранените храни.

Източници на данни:

  1. Автоимунни заболявания: видове, симптоми, причини и още, източник
  2. Автоимунният протокол, източник
  3. Всичко, което трябва да знаете за диетата AIP, източник