Автофагията и гладуването - какви са нейните предимства?

Автофагията и гладуването - какви са нейните предимства?

Автофагията и гладуването - какви са нейните предимства?
Автофагията и гладуването - какви са нейните предимства?

Постенето е един от методите, който стана по-модерен през последните години.

Основата на гладуването е автофагията, процес, който се активира в организма, когато не ядете няколко часа.

Тази статия описва как да постигнете автофагия с гладуване и какви са ползите от нея.

Какво е автофагия?

Какво е автофагия

Автофагията е метод, който тялото използва за прочистване на увредените клетки.

Целта на автофагията е да регенерира повече, по-здрави клетки.

Представката auto означава себе си и Phagia яде. Така че буквалното значение на думата автофагия е да ядеш себе си.

Въпреки че това може да звучи като нещо, което никога не искате да се случи с тялото ви, то всъщност е свързано с няколко ползи за здравето.

Автофагията е еволюционен механизъм за самосъхранение, чрез който тялото може да елиминира клетки, които не обслужват, и да рециклира части от тях. Резултатът е възстановяване и почистване на клетките.

Какво е постенето?

Какво е постенето

Постенето или гладуването е хранителна система, която се състои от отхвърляне на храна за определен период от време.

Най-класическият метод е периодичното гладуване, известно още като  диета 16/8 . Това не е ядене за период от 16 часа, а яденето на останалите 8, обикновено пропускане на закуска.

Чрез гладуване може да се постигне автофагия. Това е така, защото при ниски нива на кръвната захар тялото дава заповед да използва частите от клетките, които тялото ви не използва като енергиен източник.

Пост и автофагия - Ползи

Според проучванията предимствата на гладуването и автофагията са няколко. (1,2,3)

Едно от основните предимства на автофагията изглежда е противостареенето. Всъщност това е един от най-добрите начини тялото да създава по-млади клетки.

По време на гладуване автофагията поддържа тялото да функционира, като разгражда клетъчния материал и го използва повторно за други процеси. Това може да има ползата от укрепване на имунната система.

Разбира се, тялото се нуждае от енергия и не може да продължава вечно, но автофагията ни дава повече време да намерим храна.

На клетъчно ниво гладуването и автофагията също могат да намалят риска от някои видове рак. Изследователите вярват, че новите проучвания ще доведат до по-добро разбиране на процеса, което ще им помогне да се съсредоточат върху автофагията като ракова терапия.

Ползите от автофагията са:

  • Укрепване на имунната система
  • Намалете риска от някои видове рак
  • Предотвратяване на диабет тип 2
  • Подобрете здравето на кожата
  • Насърчават регенерацията на нови клетки
  • Клетъчно средство против стареене

Диети, които позволяват автофагия

Периодичното гладуване и кетогенната диета са два плана за хранене, които ви позволяват да постигнете автофагия.

Гладуването е най-ефективният начин за предизвикване на автофагия, въпреки че може да бъде постигнато и при намаляване на въглехидратите в диетата.

Диетата с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати носи същите ползи от гладуването, всъщност тя произвежда същите полезни метаболитни промени.

На кетогенната диета получавате около 75 процента от дневните си калории от мазнини и само 5-10 процента от калориите си от въглехидрати.

Тази промяна кара тялото ви да променя метаболитните си пътища. Ще започнете да използвате мазнини за гориво вместо глюкоза, получена от въглехидрати.

Ниските нива на глюкоза се срещат и при двете диети и са свързани с ниски нива на инсулин и глюкагон. Именно ниското ниво на глюкагон инициира автофагия.

Когато тялото има ниско съдържание на захар чрез гладуване или кетоза, тялото пробужда възстановителния режим на оцеляване.

ПРОДЪЛЖИ

Автофагията се постига с диета на гладно или с кетогенна диета. Това е полезен процес, който премахва остарелите клетки от тялото.

Ползите от автофагията са: насърчават растежа на нови клетки, регулират нивата на кръвната захар и укрепват имунната система.

Някои предполагат, че автофагията и гладуването могат да намалят риска от някои видове рак. Необходими са обаче още проучвания, за да се провери тази полза.

ПРЕПРАТКИ

1. Прекъснато гладуване и ефекти върху здравето. Източник

2. Неизменното гладуване и човешкото метаболитно здраве. Източник

3. Прекъсващо гладуване: Изборът за по-здравословен начин на живот. Източник