Автофагия - обновяването на тялото чрез гладуване? Как стартираме правилно.

Автофагията е механизъм, чрез който тялото се отървава от ненужни или повредени клетки, като рециклира съставните им части. В крайна сметка това води до подобряване на работата на останалите

Автофагия - обновяването на тялото чрез гладуване? Как стартираме правилно.
Автофагия - как да започнем обновяването на тялото чрез глад?

С прости думи, автофагията е механизъм, чрез който тялото се отървава от ненужни или повредени клетки, като рециклира съставните им части. В крайна сметка това води до подобряване на работата на останалите.

Автофагията се появява, когато тялото е в състояние на глад - този механизъм е в основата на дните на гладно, както и на периодичното гладуване. За първи път процесът беше напълно проучен от японския учен Йошинори Осуми, който получи Нобелова награда за откритието си през 2016 г.

Автофагия - какво е това?

Автофагия - какво е това?

Автофагията (произлиза от гръцките думи „auto“ и „phagia“, което буквално означава „самоядство“) е естествен механизъм, който премахва дисфункционални компоненти на различни клетки при хора, животни и микроорганизми.

Илюстрацията по-горе е пример за най-простия тип автофагия - микроавтофагията. Първо, изолираща мембрана обгражда ненужните клетъчни структури, след това чрез кисела среда и действието на ензимите се случва вътреклетъчно смилане на макромолекули.

Трябва да се отбележи, че автофагията придружава жизнената дейност на всяка нормална клетка при нормални условия - тоест не само по време на гладуване. Липсата на хранителни вещества обаче несъмнено е способна да активира и ускори тези процеси.

Защо е необходим този процес?

Всъщност автофагията е ключов начин на програмирана клетъчна смърт. Ако тези процеси бъдат нарушени, неотстранените части на мъртвите клетки могат да доведат до възпалителни процеси, както и до пролиферация на съединителна тъкан.

Очевидно нарушенията на автофагичните процеси лежат в основата на развитието на сърдечна недостатъчност, както и различни невродегенеративни нарушения (например болестта на Паркинсон и Алцхаймер). В момента този въпрос се разглежда активно от науката.

Практическа употреба

Както бе споменато по-горе, автофагията е естествен механизъм за обновяване на клетките - тоест в автономен режим до известна степен процесът винаги присъства в тялото. Ниските нива на глюкоза (постигнати чрез гладуване) могат да активират автофагията.

На практика това се свежда до факта, че периодичното гладуване има положителен ефект върху продължителността на живота на лабораторните животни - в случая на мишки говорим за значителна разлика, достигаща 20% ¹.

В допълнение, изследванията показват, че прекратяването (или прекъсването) на автофагичните процеси е свързано с токсично увреждане на тъканите2.

Какво дава и каква е ползата?

Тъй като автофагията разгражда клетъчния материал по време на гладуване и го използва повторно за метаболитни нужди, това може да помогне за укрепване на имунната система на организма. Освен това на клетъчно ниво автофагията може да намали риска от развитие на някои форми на рак.

// Ползи от Autophagy³:

  • насърчава регенерацията на телесните клетки
  • може да укрепи имунната система
  • може да намали риска от развитие на някои видове рак
  • влияе върху развитието на диабет
  • подобрява състоянието на кожата и тъканите (включително сърдечно-съдовата система)
  • служи като механизъм против стареене

Автофагия - какво да ям и какво не?

Автофагия - какво да ям и какво не?

Обърнете внимание, че методът на периодично гладуване 16/8 , който се състои в избягване на храна ежедневно в продължение на 16 часа и 8 часа, когато е разрешена храна, е само най-популярният - обаче, няма изследвания, които да показват, че той е по-добър или по-лош от други режими ( например 14/10 или 12/12 или дори цели дни на гладно).

Трябва да се разбере, че проучвания за ефекта на автофагията върху продължителността на живота на индивидите по етични причини не се извършват при хора - тоест в момента науката не може да препоръча ясни модели на гладно, както и списъци с разрешени или забранени храни и напитки.

Кога започва?

На първо място, активирането на автофагичните процеси се влияе от ниското ниво на глюкоза (и инсулин) в кръвта - постигнато чрез 8-12 часа отказ от ядене и гладуване. В повечето случаи нощният сън е ключов активатор на автофагията.

Освен това изглежда, че автофагията може да се ускори, когато липсват определени аминокиселини - механизмът обаче не е напълно разбран 4 .

***

Автофагията е естествен механизъм, насочен към елиминиране на нежеланите клетки и положително въздействие върху маркерите за здравето. Въпреки факта, че автофагията е в основата на техниката на прекъсващото гладуване, в момента науката не може ясно да препоръча специфичен режим на гладно, подходящ за всеки.

Източници на данни:

  1. Свръхекспресията на Atg5 при мишки активира автофагията и удължава живота, източник
  2. Мишки за автофагия и дефицит на автофагия, източник
  3. Интермитентно гладуване и човешко метаболитно здраве, източник
  4. Автофагия и аминокиселини с техните метаболити, източник