Анаболни стероиди Какво представляват те и как работят? –Странични ефекти и противопоказания

Анаболни стероиди Какво представляват те и как работят? –Странични ефекти и противопоказания

Анаболни стероиди Какво представляват те и как работят? –Странични ефекти и противопоказания
Анаболни стероиди

В ранните си дни употребата на анаболни стероиди е била предназначена за медицински цели. Стероидите са полезни за тези, които имат генетични проблеми със синтеза на тестостерон.

Започвайки през 70-те години, анаболните стероиди са широко използвани от спортисти, бодибилдинг и фитнес специалисти.

Днес анаболните стероиди все още се използват като добавка за увеличаване на мускулната маса. Историята, която никой не разказва, е цената, която трябва да платите в здравето си.

Тази статия описва подробно как действат анаболните стероиди и какви са техните странични ефекти и противопоказания.

Анаболни етероиди - какви са те?

Анаболните стероиди са синтетични вариации на мъжкия полов хормон - тестостерон. Тези съединения са способни да повишат значително тестостерона в кръвта.

Един от основните му ефекти е бързото натрупване на мускулна маса. Поради тази причина употребата на анаболни стероиди е често срещана при специалистите по културизъм.

Има различни видове стероиди, въпреки че всички те причиняват подобни ефекти. Синтетично повишава нивата на мъжкия полов хормон.

Как действат анаболните стероиди?

Анаболните стероиди са добавки, които стимулират мъжките сексуални характеристики, мускулите и сексуалното желание поради повишаване на концентрацията на хормона тестостерон.

Високите нива на тестостерон ускоряват мускулния растеж и възстановяване. На свой ред, тъй като тестостеронът действа по обратния начин на кортизола - хормона на стреса , той позволява тренировки с по-голяма интензивност и продължителност.

По време на стероиден цикъл хората могат дори да постигнат мускулна хипертрофия без физически упражнения. Стероидите освобождават каскада от процеси в тялото, които сигнализират за изграждане на мускули.

Проблемът - след завършване на анаболен цикъл тестостеронът пада . Което дори може да доведе до симптоми на отнемане . Този етап се характеризира със симптоми на депресия и намалено сексуално желание . (1)

Мускулната маса има тенденция да изчезва с течение на времето, което оказва натиск върху човек да повтаря анаболния стероиден цикъл отново и отново.

Причини за употреба на стероиди

Всяка година броят на хората, които се чувстват недоволни от тялото си, се увеличава. През 1972 г. 15% от американците са недоволни от външния си вид, докато през 2010 г. този процент достига 43%.

При юношите цифрите са дори по-високи, до 80% потвърждават, че искат да променят някои характеристики на тялото си. Според експерти липсата на приемане е основната причина, която мотивира хората да използват стероиди. (4.6)

Основните причини за употребата на стероиди са:

 • Лоши преживявания в юношеството
 • Живот в култ към физическото общество
 • Хипомания
 • Склонност към компулсивност
 • Ниска самооценка

Опасни ли са стероидите?

Отговорът на въпроса дали стероидите са опасни е категоричното да. Те не само служат за изграждане на мускулна маса, но също така е доказано, че имат сериозни странични ефекти като увеличаване на шансовете за заболяване от рак. (4.5)

Големите дози тестостерон имат отрицателни ефекти върху нормалното функциониране на тялото.

Анаболните стероиди позволяват да се увеличи обемът на мускулната маса при високата цена на заразяване с всички видове здравословни разстройства.

Странични ефекти на анаболните стероиди

Щетите на анаболните стероиди стават очевидни след няколко години употреба. Изследванията показват, че те не само увеличават работата на сърцето, но също така могат да доведат до образуване на ракови тумори, промени в настроението и личностни разстройства (2,3,4) .

Страничните ефекти на анаболните стероиди са:

 • Разстройства на ставите
 • Косопад
 • Мазна кожа - Акне по лицето и гърба
 • Гинекомастия (уголемяване на зърната)
 • Промени в настроението, раздразнителност и агресивност
 • Повишен риск от инфаркт
 • Повишен риск от рак на черния дроб
 • Намален размер на тестисите
 • Феминизация

Анаболни стероиди - противопоказания

Употребата на стероиди е противопоказана както за мъже, така и за жени, които са имали предишни чернодробни, бъбречни и други здравословни нарушения. Употребата като лечение трябва да бъде оценена от лекар. Противопоказанията на анаболните стероиди са:

 • Тежки бъбречни, сърдечни и чернодробни заболявания,
 • Мъже с рак на гърдата и рак на простатата
 • Венозна тромбоемболия
 • Бременни жени или жени, които могат да забременеят
 • Кърмещи жени
 • Свръхчувствителност към всеки компонент на формулировката.
 • Миокарден инфаркт и инсулт

Защо не е добре да приемате анаболни стероиди?

Приемът на анаболни стероиди е опасен във всичките му фази. Беше потвърдено, че употребата на стероиди може да доведе до повишена агресивност и промени в настроението.

В края на цикъла настъпва хормонален спад , където често се появяват епизоди на депресия.

Сред страничните ефекти от използването на анаболни стероиди са нарушенията в чернодробната функция.

Стероидите могат да доведат до повишаване на нивата на лошия LDL холестерол . Увеличен размер на млечните жлези, увреждане на кожата и плешивост.

„Но приятелите ми се опитаха и всичко мина добре ...“

По време на първия цикъл на стероиди, хората могат да се чувстват като истински герои на Marvel със стоманени мускули, както и да почувстват увеличаване на силата на своята сексуална активност. Към края на цикъла се появяват страничните ефекти на стероидите и мускулният растеж спира.

Приемът на анаболни стероиди има опасни последици за здравето. Неволно ще убедите себе си и приятелите си, че всичко е наред. Историята, която обаче никой приятел не разказва, е, че продължителността на живота може да спадне поне с 10 години. (две)

Марки на стероиди - примери

Ето 10 примера за марки на стероиди:

 1. Метандростенолон
 2. Нандролон
 3. Анабол
 4. Дианабол
 5. Ннаполон
 6. Дека Дураболин
 7. Станозолол
 8. Винстрол
 9. Анавар
 10. Оксандралон

История на стероидите

В историята на стероиди продължава по време на Втората световна война. Където те откриха, че синтетичните форми на тестостерон могат да подобрят войниците да увеличат способностите си. Това беше прост и ефективен начин за подобряване на физическата работоспособност.

Страничните ефекти и последиците от тяхното приемане очевидно все още не са били разбрани. 

През 1958 г. Американската  администрация по храните и лекарствата  (FDA) регистрира за първи път тестостерон под компанията  Ciba Pharmaceuticals : Dianabol (5)

По това време той се използва като лечение за хора с  нисък тестостерон , особено възрастни хора. Любопитен факт по това време в историята е, че стероидите се продават в аптеките без рецепта.

През това време на пазара се появиха повече от 40 аналога на тестостерон: Stanozolo, Winstrol, Nerobol, Naposim, DBOL и др.

Само 20 години по-късно (през 1976 г.) първите забрани започват да се правят въз основа на анализи върху консумацията на анаболни стероиди при професионални спортисти.

Както при устройствата за електростимулация на мускулите, използването му по-късно беше възприето за естетически цели.

Цикъл на стероиди Можете ли да започнете и спрете?

Стартирането на анаболен стероиден цикъл и забавянето е наистина малко вероятно. Най-често срещаният модел е да се повтаря цикълът поне два пъти. Ако се идентифицира и с причините за вигорексия ; Не го опитах.

Желанието да бъдете по-мускулести всеки ден е като снежна топка. Виждането на по-добри резултати ще ви накара да забравите за страничните ефекти или противопоказанията. Въпрос на време е обаче тялото ви да вземе своето.

Можете ли да закупите анаболни стероиди законно?

Стероидите имат различни нива на „законност“ в зависимост от разпоредбите на всяка държава; в повечето случаи закупуването и употребата на тези вещества са престъпление. Употребата на анаболни стероиди е запазена изключително за хора под медицинско лечение.

Незаконната продажба на анаболни стероиди обаче е често срещана.

Използването на анаболи има сериозни последици за организма. Поради тази причина не е възможно да ги закупите законно. Ако мислите да купувате стероиди незаконно, може да се наложи да прочетете страничните ефекти и противопоказанията отново.

Използване на анаболици при спортисти по културизъм

В общността на културисти и спортисти с висока производителност, допълнителна доза тестостерон може да създаде значителни промени в мускулите. Поради тази причина използването на анаболи сред спортистите по пауърлифтинг, американски футбол и борба е толкова често.

Противопоказанията и страничните ефекти на стероидите са ясно изразени в продължителността на живота на тези спортисти. Прибягването до стратегия за стероиден цикъл за постигане на скулптура на тялото очевидно не е най-доброто от гледна точка на здравето.

ПРОДЪЛЖИ

 • Анаболните стероиди са синтетични вариации на хормона тестостерон.
 • Използването на тези видове добавки има сериозни странични ефекти и редица противопоказания.
 • Най-честите нежелани реакции са гинекомастия, чернодробни, бъбречни и сърдечни заболявания, както и че са свързани с повишен шанс за развитие на някои видове рак.
 • Приемът на анаболни стероиди може да доведе до зависимост.
 • Защо да не приемате анаболни стероиди? Неговите ефекти върху увеличаването на мускулната маса имат високата цена за намаляване на продължителността и качеството на живота.

ВИЖТЕ ЛИТЕРАТУРА

 1. Анаболни стероиди и връзката на депресията. Източник
 2. Неправилна употреба на анаболни стероиди. Източник
 3. Анаболните стероиди могат да отслабят сърцето. Източник
 4. Национален институт за злоупотреба с наркотици: анаболни стероиди. Източник
 5. Анаболни стероиди. Наркотици Факти. Източник
 6. МУСКУЛНА ДИЗМОРФИЯ ИЛИ ВИГОРЕКСИЯ: НОВ ПРОБЛЕМ, СВЪРЗАН С УПРАЖНЕНИЕТО. Източник
 7. Анаболните стероиди могат да отслабят сърцето. Източник
 8. Национален институт за злоупотреба с наркотици: анаболни стероиди. Източник
 9. Адолф Бутенант. Източник
 10. АНДРОГЕНИ АНАБОЛИЗИРАЩИ СТЕРОИДИ, РИСКОВЕ И ПОСЛЕДСТВИЯ. Източник