Анаболен прозорец - мит ли е, че трябва да ядете повече след тренировка?

Анаболен прозорец - мит ли е, че трябва да ядете повече след тренировка?

Анаболен прозорец - мит ли е, че трябва да ядете повече след тренировка?
Анаболен прозорец - мит ли е, че трябва да ядете повече след тренировка?

Според създателите на теорията за анаболния прозорец , след тренировка има възможност да се усвоят повече хранителни вещества и следователно да се подобрят процесите на възстановяване на мускулите .

По-специално, някои автори твърдят, че е идеалното време да увеличите консумацията на протеини и въглехидрати. За тях по време на анаболния прозорец усвояването на някои хранителни вещества е по-голямо.

Тази статия представя научните доказателства, които съществуват днес, за да се каже „да“ или „не“, че метаболитният прозорец е мит.

Какво е анаболен прозорец?

По дефиниция анаболен прозорец или метаболитен прозорец е периодът от време, който настъпва след 45 минути - 2 часа след тренировка.

Според създателите на концепцията, по това време има достатъчно промени в тялото, за да се оправдае увеличаването на количеството храна.

Причината изглежда логична: след тренировка тялото прави преход от консумиращи резерви към изграждане на тъкан.

За съжаление научните доказателства са дискредитирали тази концепция. (3,4,5,6)

Проучванията потвърдиха, че не е важно да се включва повече храна след тренировка. По-скоро трябва да се наблегне на качеството и дела на макроелементите .

История на анаболния прозорец

Митът за анаболния прозорец се появи преди около 10 години; където някои автори подкрепят теорията, че яденето на повече в анаболния прозорец е ефективна стратегия за развитие на мускулите. (1)

Историята на анаболния прозорец възниква с Лайл Макдоналд и неговата група специалисти. (6) Лайл вярва, че за да се максимизират процесите на мускулен растеж е необходимо да се съсредоточи върху храненето след тренировка .

Според техните проучвания сумата на храната след тренировка трябва да бъде около 0,6 - 0,9 g протеин и 0,6-0,9 g въглехидрати за всеки килограм телесно тегло. Тоест консумация от приблизително 1000 калории.

По-нататъшни изследвания показват, че теорията за анаболния прозорец на Лайл не е напълно вярна. Въпреки че се наблюдават малки промени в метаболизма, разликата в увеличаването на мускулната маса не е значителна. (4,5,6)

Анаболен прозорец Мит?

По време на периода на анаболен прозорец метаболизмът не се ускорява и няма значителни промени в основния метаболизъм.

Проучванията показват, че нито яденето 5 пъти на ден, нито яденето повече след тренировка е добър метод за увеличаване на мускулната маса.

Консистенцията и делът на макронутриентите са най-важни за развитието на мускулите. (6)

Консумирането на повече въглехидрати и протеини в края на упражненията има минимален ефект върху мускулното развитие. (3)

Затварянето на анаболния прозорец е важно, за да се избегне процесът на мускулно разрушаване. Това обаче не е ключът към групирането или постигането на мускулна хипертрофия.

Поради тази причина можем да кажем, че анаболният прозорец е мит.

Добавки за след тренировка

За да затворят метаболизма, някои треньори препоръчват използването на гейнери или набиращи маса (1) Това са добавки на основата на въглехидрати и протеини.

Въпреки че са ефективни в процесите на насипване, те могат да бъдат напълно заместени с домашно приготвени протеинови шейкове на плодова основа. Наистина по-евтина стратегия.

В разклонена аминокиселини BCAA са най посочено за намаляване нивата на кортизол и да се избегнат процеси катаболните, които възникват при упражняване. Въпреки че не са в състояние да затворят анаболния прозорец, те са в състояние да предотвратят загуба на мускулна маса.

ПРОДЪЛЖИ

Концепцията за анаболен прозорец се отнася до времето и промените в тялото, които настъпват след тренировка.

Създателите на теорията твърдят, че по време на анаболния прозорец човек е успял да абсорбира по-голямо количество хранителни вещества.

Днес е известно, че влиянието на анаболния прозорец върху мускулния растеж е минимално.

Яденето на повече след тренировка не е добър начин за изграждане на мускулна маса. Постигането на правилен баланс в приема на въглехидрати, протеини и мазнини има по-голям ефект върху мускулното развитие.

ПРЕПРАТКИ

  1. Интервю на Лайл Макдоналд: Растеж на протеини и мускули. Източник
  2. Времето за прием на протеин след упражнения е важно за мускулната хипертрофия с тренировки за съпротива. Източник
  3. Време за хранителни вещества. Източник
  4. Повторно посещение на времето за хранене: Има ли анаболен прозорец след тренировка? Източник
  5. Има ли анаболен прозорец за тренировка след консумация на хранителни вещества? Изчистване на противоречия. Източник
  6. Определяне на анаболния прозорец
    на възможностите. Източник