Алергия към лук - защо се появява? Симптоми и опасности

Лукът е един от най-достъпните (и здравословни!) зеленчуци. Въпреки това, той съдържа естествени съставки, които могат да причинят алергична реакция при някои хора.

Алергия към лук - защо се появява? Симптоми и опасности
Алергия към лук - защо се появява? Симптоми и опасности | Image: 123RF

Най-често хранителните алергени са определени протеини, влизащи в състава на продуктите – погрешно приети от имунната система като вредни. Прочетете по-долу за това как компонентите, които съставят лука, могат да провокират алергии.

// Може ли да сте алергични към лук?

Човекът, подобно на другите бозайници, е протеинова форма на живот. Протеинът се използва от тялото както за образуването на мускулна и съединителна тъкан, така и за репликация на ДНК. Системата за обработка и асимилация на протеини от храната е много по-сложна, отколкото например системата за асимилация на въглехидрати.

В някои случаи естествените компоненти на протеиновите структури на определени храни предизвикват нежелана реакция на имунната система – приемането им за вредни. В този случай говорим за факта, че човек може да наблюдава хранителна алергия, когато яде такава храна.

Ситуацията се утежнява от факта, че механизмът на имунния отговор е не само изключително сложен, но може да варира значително в зависимост от алергена - много аспекти на хранителните алергии все още са в списъка на темите, активно изучавани от науката.

Състав на лук

Лукът съдържа видове въглехидрати и фибри, които могат да причинят алергична реакция при някои хора. Въпреки че тази хранителна алергия е доста рядка, тя може да се появи не само при ядене на лук, но дори и при докосване на пресен лук.

Основните симптоми на непоносимост към компонентите на лука са нарушения на стомашно-чревния тракт - повишено образуване на газове, подуване на корема, оригване. При остра непоносимост може да се появи диария и стомашни спазми .

Защо не давате на животни?

Като последна бележка, докато лукът е напълно безопасен за повечето хора, яденето му може да причини заболяване и дори смърт при домашни любимци - особено малки котки и кучета.

Причината са съдържащите се в лука сулфоксиди и сулфиди – те могат да причинят заболяване, наречено анемия на тялото на Хайнц. При животните това заболяване се характеризира с увреждане на червените кръвни клетки, което води до анемия³.

Ползите от лука

Редовната консумация на лук и чесън е статистически свързана с намаляване на някои рискове за здравето. Например, анализ на 26 проучвания показва, че ядящите лук са с 22% по-малко вероятно да бъдат диагностицирани с рак на стомаха и с 15% по-малко вероятно да бъдат диагностицирани с други колоректални ракови заболявания².

В случай на диабетици тип 2, изяждането на 100 g пресен червен лук понижава нивата на кръвната захар с 40 mg/dl след 4 часа. Флавоноидът кверцетин, открит в лука, е в състояние да взаимодейства с клетките в панкреаса и черния дроб, за да помогне на тялото да контролира използването на глюкоза³.

По-добро качество на костите

Въпреки че механизмът все още не е точно обяснен от науката, лукът изглежда има положителен ефект върху качеството на костите. Едно проучване при жени над 50 години установи, че редовната консумация на лук намалява риска от фрактури на бедрената кост с 20% (в сравнение с тези, които никога не са яли лук) 4 .

В друго проучване на 507 жени в постменопауза или почти менопауза, тези, които ядат лук два пъти на ден, имат 5% по-висока костна плътност (в сравнение с тези, които ядат лук веднъж месечно или по-рядко).

Въздействие върху храносмилането

Първо, доказано е, че лукът има антибактериални свойства. Поради съдържанието на кверцетин, лукът може да бъде ефективен при неутрализиране на бактерията Helicobacter pylori (Хеликобактер пилори). Смята се, че много случаи на стомашни язви и гастрит могат да бъдат свързани с тази инфекция¹.

На второ място, поради съдържанието на пребиотици инулин и фруктоолигозахарид, лукът е в състояние да повлияе положително на микрофлората на стомашно-чревния тракт. Храненето на диета, богата на пребиотици, помага на тялото да абсорбира по-добре различни минерали - особено калций.

Как действа налягането?

Кверцетинът е основната съставка в лука, която има антихипертензивно и съдоразширяващо действие. В едно проучване 60 души са разделени на групи – една от които е консумирала екстракт от кори от червен лук всеки ден в продължение на шест седмици.

Резултатите¹ показват, че екстрактът от лук показва значително намаляване на показанията на кръвното налягане (както през деня, така и по време на сън) при хора с хипертония, но този ефект не се наблюдава при хора с нормално кръвно налягане.

Въпреки че механизмът, по който кверцетинът оказва такова въздействие върху здравето, все още не е напълно изяснен, учените предлагат лукът да се разглежда като достъпно средство за подобряване на състоянието на сърдечно-съдовата система.

Кверцетин - къде се намира?

Кверцетинът е естествен флавоноид, който придава червения и лилав цвят на растенията и е мощен антиоксидант. Намира се в грозде, червено вино и много тъмни плодове.

Имайте предвид, че в изследванията на лука е използван сорт с червен цвят на люспата - той съдържа значително повече кверцетин, отколкото в обикновения бял лук.

//  Съдържание на кверцетин на 100 g:

 • каперси - 170-230 мг
 • елда - 90 мг
 • киселец - 86 мг
 • листа от репички - 70 мг
 • Рожков - 58 мг
 • копър - 55 мг
 • черен пипер - 50 mg
 • червен лук - 32 мг
 • капуста кейл — 23 мг
 • червени боровинки - 15 мг
 • черни сливи - 12 мг

***

Лукът е един от най-популярните (и здравословни) зеленчуци на планетата. Червеният лук има антибактериални свойства, подобрява функцията на стомаха и също така е статистически свързан с по-плътни кости и по-нисък шанс за колоректален рак.

Източници на данни:

 1. Самооценени алергии в Русия и въздействие върху кожата, източник
 2. Сенсибилизация към чесън и лук сред саудитски пациенти, изследвани за хранителна алергия: болнично проучване,  източник
 3. Лук 101: Хранителни факти и ефекти върху здравето,  източник