7 практични съвета за правилно хранене за отслабване. 1 - замразяване

Храненето за отслабване започва с достатъчен прием на фибри в ежедневната диета. Ето защо просторен фризер с колекция от замразени зеленчуци е основният помощник в ежедневното готвене за всеки привърженик на правилното хранене.

7 практични съвета за правилно хранене за отслабване. 1 - замразяване
7 практични съвета за правилно хранене за отслабване. 1 - замразяване | Image: 123RF

Наличието на просторен фризер у дома е фактор, който значително улеснява правилното хранене. В крайна сметка диетата за отслабване трябва да съдържа достатъчно фибри - както и естествени продукти, които са преминали минимална промишлена обработка.

Тъй като яденето на нездравословна храна често се дължи на липса на време, развиването на навик за приготвяне на храна предварително (например през уикендите) и замразяването й допълнително помага да преразгледате основно ежедневната си диета.

// Първото правило за хранене за отслабване

Премахването на хроничната липса на фибри в диетата е първото нещо, което трябва да започнете с правилното хранене за отслабване. Често прекомерното количество консумирани калории е пряко свързано с факта, че естествените механизми на човека за образуване на насищане са нарушени.

Спомнете си, че препоръките¹ за правилно хранене на Световната здравна организация се свеждат до факта, че ежедневната консумация на 400 g от всеки зеленчук или плод не само помага да се запълни нуждата от фибри, но също така намалява риска от развитие на заболявания като диабет и затлъстяване.

В същото време изобщо не е необходимо да се консумират скъпи пресни зеленчуци (особено през зимата) - проучванията показват, че съвременните технологии за замразяване на зеленчуци практически не засягат техния витаминен и минерален профил и, разбира се, не намаляват фибрите съдържание.

Как се правят замразените зеленчуци?

Замразените зеленчуци са продукт, получен по технологията на шоково замразяване. За да направите това, предварително измитите и изсушени зеленчуци се обдухват с въздух при температура минус 35 ° C в специална камера - осигурявайки пълно замразяване за 20-30 минути.

Всъщност бързото замразяване предотвратява кристализацията на леда и предотвратява разрушаването на текстурата на продукта, като е най-ефективният метод за запазване на свежестта и вкуса. Важно е също така, че зеленчуците за шоково замразяване най-често се нарязват на самия връх на вкуса и на максималното ниво на зреене.

Замразяване на зеленчуци у дома

Освен че можете да си купите готови замразени зеленчуци от магазина, можете лесно да ги приготвите сами – необходими са ви само фризер и найлонов плик. Разделете предварително измитите и нарязани зеленчуци на порции и ги замразете в малки торбички.

Замразяването се понася добре не само от царевица и грах, но и от картофи, моркови и голяма категория зелени зеленчуци. Картофите трябва не само да се измиват, но и да се обелят и нарязват на кубчета (това ще помогне да се намали времето за готвене).

Как да готвя замразени зеленчуци?

Храненето за отслабване предполага изобилие от източници на фибри - гореспоменатите зеленчуци, плюс пълнозърнести храни. За щастие тези две съставки се смесват лесно.

Например, докато се готви порция каша (елда, ечемик, просо, кафяв ориз, леща и др.), сложете част от зеленчуците от фризера в тиган с незалепващо покритие, добавете половин чаена лъжичка олио, и след това леко се запържват.

Основното правило е да избягвате варенето на замразени зеленчуци. Това не само намалява съдържанието на витамини (те са банално измити с вода), но също така се отразява негативно на вкуса и текстурата им.

Какво друго може да се замрази с правилното хранене?

Изненадващо, най-новата научна информация³ показва, че самият факт на замразяване на продукт може да повлияе на хранителните му характеристики.

Например тостът, направен от предварително замразен хляб, е по-малко вероятно да повиши кръвната захар, отколкото пресният хляб.

Причината се крие във факта, че устойчивото нишесте, което е част от хляба, става по-трудно за смилане от човешкия стомах след замразяване - всъщност замразяването намалява ГИ на хляба.

Месо и месни продукти

Купуването на месо, приготвянето на домашно мляно месо и по-нататъшното замразяване в порционни пакети от 100-150 g ще ви помогнат да приготвите здравословна храна вечер само за няколко минути.

Като такова, месото също не губи свойствата си при замразяване - просто трябва да се уверите, че размразяването става внимателно (в конвенционална хладилна камера или при стайна температура за няколко часа).

Плюс това, нито месото, нито зеленчуците (и особено плодовете) не трябва да се размразяват и замразяват повторно - това значително влошава тяхната текстура.

***

Храненето за отслабване започва с достатъчен прием на фибри в ежедневната диета. Ето защо просторен фризер с колекция от замразени зеленчуци е основният помощник в ежедневното готвене за всеки привърженик на правилното хранене.

Източници на данни:

  1. Замразените зеленчуци са горещи!,  източник
  2. СЗО: препоръки за правилно и здравословно хранене, връзка
  3. Влиянието на замразяването и препичането върху гликемичния отговор на белия хляб,  източник