6 знака, че е време да отслабнете – как се държи тялото?

Тялото само ще ви каже кога е време да се отървете от излишните килограми. Но трябва да знаете на какво да обърнете внимание.

6 знака, че е време да отслабнете – как се държи тялото?
6 знака, че е време да отслабнете – как се държи тялото?

Болки в ставите (хълбока, коляно, глезен, гръбначен стълб)

Факт е, че наднорменото тегло увеличава натоварването на ставите и цялата мускулно-скелетна система като цяло. Преместването на много тежести е буквално трудно за тялото ви. Така. Ако се притеснявате от болки в ставите, първата препоръка е да намалите теглото си.

Обиколка на талията

Този индикатор дава представа за натрупването на излишни мазнини в корема. Той оценява риска от т. нар. абдоминално затлъстяване. Диагностицира се при жени, чиято обиколка на талията е над 80 см, и при мъже, чиято талия е над 94 см.

Високите стойности показват не само затлъстяване, но и риск от сърдечно-съдови заболявания, свързани с некачествен начин на живот.

Мечта

Сънят е неразделна част от живота и здравето. Качеството му е тясно свързано с начина на живот и теглото. Ето защо, ако се притеснявате от хъркане, сутрешно главоболие, чести нощни събуждания, сухота в устата сутрин, сънливост през деня, може да е трудно за тялото да се справи с текущото тегло.

Стрии

Стриите (набраздените кожни промени, известни на повечето като стрии) са нормални за бременни жени, тийнейджъри и културисти. В такива случаи стриите не се считат за патология. Но ако не принадлежите към горните групи, тогава появата на стрии в областта на корема, трицепсите (задната част на ръцете), бедрата трябва да ви предупреди.

Повишено изпотяване

Повишеното изпотяване често придружава болезнените състояния. Включени затлъстяване и наднормено тегло. Ако с някакви прости ежедневни движения усетите, че потта започва да се оттича от вас на струйки и по дрехите ви се появяват мокри петна, това е сигурен знак, че трябва да обърнете внимание на теглото си. За хората с наднормено тегло всяко движение е тежко физическо натоварване, което кара тялото да се поти много.

Диспнея

Недостигът на въздух компенсира липсата на кислород. При наднормено тегло и отлагане на мазнини в корема гръдният кош не може да се разшири нормално при вдишване. Обемът на вдишване е недостатъчен, за да осигури на тялото кислород, дишането се ускорява. Оттук и задухът дори в покой.