5 случая и събития в ежедневието, когато сърцебиене не е опасно, нормален диапазон на сърдечната честота по време на тренировка

Какъв трябва да бъде пулсът на здравия човек и кога сърцебиене не е опасно?

5 случая и събития в ежедневието, когато сърцебиене не е опасно, нормален диапазон на сърдечната честота по време на тренировка
5 случая и събития в ежедневието, когато сърцебиене не е опасно, нормален диапазон на сърдечната честота по време на тренировка | Image: 123RF

Тахикардията - ускорен пулс - стана доста често срещано явление. Тя може да бъде причинена от тревожност, стрес, тютюнопушене и в най-лошия случай сърдечно-съдови заболявания. Но в какви случаи не можете да се тревожите за биенето на сърцето си, когато то сякаш „изскача“ от гърдите ви?

Ако човек е здрав и в покой нищо не го смущава или дразни, а пулсът надвишава 100-110 удара в минута - това е повод да помислите за промяна на начина си на живот.

Сърдечен ритъм на здрав човек

Пулсът на здрав човек в покой варира от 55 до 90 удара в минута. Когато сърдечно-съдовата система е здрава, честотата на пулса не е определена в твърда рамка. Но какво ще стане, ако сърцето все още бие 128 удара в минута? Това е повод да помислите за промяна на начина си на живот.

Има и друга страна на монетата: бавен пулс или брадикардия. Това може да показва вродени особености или заболяване. Вземете за правило да провеждате преглед на тялото всяка година, за да знаете всичко за здравословното състояние.

Какво влияе на сърдечната честота?

Направо казано: абсолютно всичко. Ако говорим за сърдечния ритъм на здрав човек, тук бързият пулс зависи от много фактори:

хроничен стрес; тютюнопушене; кафе; липса на сън; алкохол; повишено кръвно налягане.

И това е само малка част от списъка. Помислете какво сте направили днес, преди да биете алармата.

Кога да поставим вълнението „на пауза“?

Паниката е първото нещо, което причинява ускорен пулс. Така че нека си поемем дълбоко въздух, да се успокоим и да разберем кога да не бягаме на лекар.

тренировка

Увеличаването на сърдечната честота по време на тренировка е често срещана практика. Но за да не надхвърлите индивидуалната честота на пулса, не забравяйте да изчислите този индикатор.

Не забравяйте да проверявате пулса си, докато тренирате. Зачестихте ли? Намалете натоварването.

Страх

Искате да кажете здрасти на момче или момиче, което харесвате, и веднага започвате да чувате силен удар в ушите си. познат? Така се проявяват страхът и безпокойството. Всеки път, когато се страхувате, сърцето ви започва да "скача" конвулсивно заедно със страха ви. И няма причина за безпокойство.

Стрес и паник атаки

Състоянието на постоянен стрес поддържа сърдечната честота висок. Пристъпи на паника, тревоги, депресия – всичко това се отразява на сърдечния ритъм. Намалете нивата на стрес и сърдечната честота ще се върне към нормалното.

Сутрешно кафе

Изпихте една ободряваща напитка сутрин, а сега прелиствате медицинска енциклопедия, защото чувате сърцето си? Оставете го настрана: нормално е да имате повишен сърдечен ритъм след прием на тези стимуланти. Те също така включват енергия и лекарства.

Липса на сън и хронична умора

Ако си лягате в два сутринта, ставате в седем сутринта и работите по 19 часа на ден, е лесно да получите хронична умора. Не се учудвайте, че пулсът редовно бие повече от 100 удара в минута. Така тялото напомня – време е за почивка.

Как да върнем пулса към нормалното?

По принцип почти всяко дихателно упражнение е подходящо.

Например такива.

"Голямото махало". Вдишайте, докато се накланяте, след това се върнете в изходна позиция и обвийте ръцете си около раменете. Издишайте. Повторете. "Глава на махалото". Наклонете главата си надолу и поемете рязко въздух, наклонете главата си назад и вдишайте отново. Трябва да издишвате след всяко вдишване, но това трябва да става сякаш от само себе си, без много усилия от ваша страна. "помпа". Наведете се леко напред, ръцете отпуснати. С рязко вдишване се наведете, докато издишвате - върнете се назад.

"Шофьорите". Застанете или седнете прави, като краката са малко по-тесни от ширината на раменете. Дръжте ръцете си на нивото на кръста, стиснете юмруци. Докато вдишвате, спуснете ръцете си рязко надолу, като разперите пръстите си. В този момент стегнете ръцете и раменете си колкото е възможно повече. Докато издишвате, върнете се в изходна позиция. "Уши". Изправете се, спуснете свободно ръцете си по тялото. Докато вдишвате, наклонете главата си с ухото към рамото, след това към другото. Не забравяйте да издишате, докато се връщате в изходна позиция.

Друг начин за нормализиране на пулса са вагусните техники. Например, поемете дълбоко въздух, стегнете корема и задръжте дъха си за 5-10 секунди, надуйте балон или потопете лицето си в леген с ледена вода. Всички тези мерки активират парасимпатиковата нервна система и връщат нормалния пулс.