5 неща, които да избягвате след тренировка

Много е писано за неща, които не трябва да се правят преди и по време на тренировка. Но след час най-често се отдаваме на всичко сериозно. Нека бъдем честни: след тренировка понякога си позволяваме нещо забранено. Определено трябва да се чувствате добре след тежка тренировка, но това не означава, че можете да хапнете бургер или да пиете сода.

5 неща, които да избягвате след тренировка
5 неща, които да избягвате след тренировка | Image: 123RF

Не правете дълго кардио след силова тренировка

Няма нищо лошо в това да правите кратко кардио за 20-30 минути след тренировка с тежести. Но е по-добре да не надхвърляте този период от време. Прекомерното кардио след силова тренировка сериозно ще затрудни физиологичните и хормоналните механизми, които водят до мускулна хипертрофия. Най-доброто решение е да разделите кардио и сила в различни дни от седмицата.

Не гладувайте твърде дълго

След интензивни упражнения тялото се нуждае от хранителни вещества, особено от аминокиселини и въглехидрати. Тялото трябва да възстанови увредените мускулни клетки и нервната система. Опитайте се да останете без храна след тренировка не повече от 30-60 минути. Хранете се здравословно и балансирано.

Не яжте всичко

Опитайте се да изберете сложни въглехидрати, протеини и постни храни. Целта на храненето след тренировка е да вкара въглехидратите и аминокиселините в кръвта възможно най-бързо и да се разпределят в мускулните клетки.

Не претоварвайте тялото си

В идеалния свят всеки може да подремне за около час веднага след тренировка, за да помогне на мускулите и нервната си система да се възстановят. Но за повечето това просто не е възможно. Препоръчваме да избягвате тежки упражнения след час. Имате нужда от известно време просто да седнете, да се отпуснете и да се храните комфортно. Тренировките с тежести ще бъдат ефективни само ако тялото получи достатъчно почивка, за да позволи на тялото да се възстанови.

Не спирайте да пиете вода

Тялото трябва да замени водата, която е загубила. Пийте напитка, заместваща електролита, след дейност, която включва обилно изпотяване или упражнения за повече от час. Може да бъде кокосова вода, изотонична или комплекс от аминокиселини. Спортните напитки са много сладки, така че си струва да ги пиете, ако тренирате издръжливост. В други случаи е по-добре да пиете вода или напитки с ниско съдържание на захар.