5 начина и метода за премахване на излишната вода от тялото

Как да премахнем излишната вода от тялото? 5 ефективни начина Излишната течност в тъканите визуално увеличава обема на тялото. Как да се отървете от отока? Как да премахнете излишната течност от тялото?

5 начина и метода за премахване на излишната вода от тялото
5 начина и метода за премахване на излишната вода от тялото | Image: 123RF

Излишните килограми не винаги означават проблеми с теглото. Понякога плашещи числа на кантара са, освен всичко друго, натрупана течност. Това може да се случи поради заболяване или ако има много солена и сладка храна, малко движение и много сън. Как да решим проблема?

Отокът е не само козметичен проблем. На първо място, това е симптом.

Какво причинява задържането на течност в тялото?

Излишната вода често води до оток, което показва доста безобидни неща като излишък на сол в диетата или липса на чиста питейна вода. Но може да говори и за сериозни проблеми, до сърдечна недостатъчност. Отокът е често срещан и при служители в офиса, които прекарват много часове в неподвижно състояние, малко се движат, като правило им е трудно да поддържат здравословна диета.

Как да се отървете от отока?

За начало си струва да анализирате начина на живот. Неправилното хранене, липсата на физическа активност и честите стресове допринасят за задържането на течности в тялото.

Намалете приема на сол

Дневната норма за възрастен е само 5 г. Това е една чаена лъжичка без пързалка. Изглежда, че това е доста, но не забравяйте колко "скрита" сол се съдържа в сладкиши, хляб, консерви.

Намалете количеството захар

Сладките също могат да причинят подуване. Захарта повишава нивата на кръвната глюкоза, задействайки освобождаването на инсулин, който задържа вода. Ето защо, ако вечер хапнете торта, на сутринта се появяват излишни килограми – но това не е мазнини, а вода. По-добре е да добавите плодове към диетата.

Движи се повече

Поради заседнал начин на живот може да се появи подуване на краката. Въведете в графика си леки спортове два пъти седмично, ходете повече. Ако е възможно, ставайте поне веднъж на час от масата, организирайте петминутно загряване.

Спазвайте режима на пиене

Водата не води до натрупване на течност, а напротив, дехидратацията причинява подуване. В това има логика: обикновената чиста вода е необходима за нормалното функциониране на тялото, което само по себе си се отървава от всичко излишно. Опитайте се да замените кафето с обикновена вода, опитайте се да пиете около 1,5 литра на ден (освен ако няма противопоказания, например поради проблеми с бъбреците).

Намали стреса

Този съвет е най-труден за следване. Въпреки това, кортизолът, хормонът на стреса, задържа вода в тялото, предотвратявайки загубата на тегло. Излишъкът му се отразява негативно на здравето и цялостното благосъстояние. Да си нервен е наистина лошо.

Какво да направите, ако подуването не изчезне?

Ако сте коригирали начина си на живот, но проблемът продължава, трябва да се консултирате с лекар. При подуване ще трябва да проверите няколко органа и системи наведнъж:

щитовидна жлеза - хипотиреоидизмът (състояние, причинено от дефицит на хормони на щитовидната жлеза) често е придружено от подуване; сърдечно-съдова система; черен дроб и бъбреци; панкреас - подуване е вероятно при захарен диабет.

Въз основа на резултатите от тези тестове лекарят ще може да вземе решение за по-нататъшна диагностика и да елиминира източника на проблема.