3 зеленчука за подобряване на здравето

Ще ви кажем кои са 3-те основни зеленчука за подобряване на здравето. Започнете да ги включвате редовно в диетата си.

3 зеленчука за подобряване на здравето
3 зеленчука за подобряване на здравето

В тази статия ще анализираме 3 зеленчука за подобряване на здравето. Ясно е, че да се радваш на добро здраве е един от приоритетите в живота.

Диетата играе важна роля за постигането на тази цел, тъй като хранителните вещества, които получаваме чрез диета, определят функционирането на тялото.

Ето защо ще ви представим 3 зеленчука за подобряване на здравето.

Преди да започнете, трябва да имате предвид, че един от принципите на балансираното хранене е разнообразието.

Включването на различни продукти осигурява пълно снабдяване с хранителни вещества, което намалява риска от недостатъци. Въпреки това има някои храни, чиято консумация трябва да бъде подчертана. Още повече в случая със спортисти.

Кои са най-добрите зеленчуци за подобряване на здравето?

След това ще ви изложим  3 зеленчука за подобряване на здравето и причините, поради които те постигат тази цел. Всичко това подкрепено с най-строгите научни доказателства.

Домат

В доматите е царят на зеленчуци. Той е много гъвкав на кулинарно ниво и има впечатляващи органолептични характеристики.

Освен това от хранителна гледна точка това е продукт, който осигурява серия от съществени вещества за организма.

Това не е много калоричен зеленчук, дори не се откроява със съдържанието си на макроелементи.

Целият му интерес идва от микро- и фитонутриентите, които той е в състояние да осигури. В рамките на първия трябва да подчертаем витамин А, съществено вещество, което да гарантира правилното зрително здраве.

домат

Въпреки това, разликата елемент на домати е фитонутриенти, ликопен. Този елемент е способен да действа като мощен антиоксидант в тялото.

Благодарение на него се неутрализира производството на свободни радикали, които могат да се натрупват, генерирайки физиологична неефективност, която води до заболявания.

В действителност е доказано, че редовният прием на ликопен помага за предотвратяване на рак на простатата и сърдечно-съдови проблеми.

Броколи

Броколите са един от 3-те зеленчука за подобряване на здравето; с по-голяма антиоксидантна и противовъзпалителна сила, която можем да намерим в природата.

Броколите принадлежат към групата на кръстоцветните, всички те характерни за способността им да допринасят за здравето.

Той се откроява по няколко причини. На първо място, поради своя принос на фибри, хранително вещество, способно да предотврати запек и да подобри здравето на микробиотата , което има пряко въздействие върху метаболизма и върху използването на хранителни вещества.

От друга страна, броколите имат набор от фитонутриенти, за които е доказано, че са способни да се борят с окисляването, както и да модулират възпалението в тялото.

Тези свойства са от съществено значение, за да се избегне и предотврати прогресирането на различни хронични и сложни патологии, като тези от белодробния тип (2). Има дори експерти, които уверяват, че редовният прием на този зеленчук е в състояние да намали риска от развитие на рак на белия дроб.

Ясно е, че това е един от 3-те основни зеленчука за подобряване на здравето в диетата, както при спортисти, така и при заседнали хора.

Консумацията му обаче трябва да се комбинира с тази на други кръстоцветни като карфиол.

Като единственият отрицателен аспект на броколите можем да подчертаем неговия капацитет за изветряне, поради което той може да увеличи образуването на газове и чревния дискомфорт при склонни хора или с промени на ниво микробиота.

броколи

Морков

Не можахме да затворим този списък, без да споменем специално моркова. Той е един от 3-те зеленчука за подобряване на здравето.

Морковът има леко сладникав вкус, който може да се използва както за солени рецепти, така и като част от печенето.

Неговата гъвкавост е безспорна. Това е последният от здравословните зеленчуци, за които ще говорим.

морков

Като общ за подготовка зеленчукови кремове с този зеленчук, на моркова се откроява с фибри и микроелементи съдържание . Вече подчертахме силата на фибрите, вещество, способно да намали риска от развитие на рак на стомашно-чревно ниво.

По отношение на микроелементите, морковите имат голямо количество бета каротини, прекурсори на витамин А. Това хранително вещество е важно не само за предотвратяване на дегенерация на макулата и по този начин защита на зрението.

Също така е от съществено значение, за да се намали честотата на чернодробните заболявания , като се запазят функциите на този орган непокътнати.

Трябва да се отбележи, че чернодробната тъкан е една от тези с най-голям капацитет да се регенерира, но от време на време се нуждае от помощ под формата на хранителни вещества.

И накрая, не трябва да забравяме, че този витамин има и способността да увеличава скоростта на зарастване на рани.

Съображения, които да се вземат предвид

Тези 3 зеленчука за подобряване на здравето , които представихме, имат способността да подобряват здравето, поради което трябва редовно да се включват в диетата.

С тях е възможно да се приготвят множество препарати, както зеленчукови кремове, така и салати или пържени картофи.

Има обаче някои съображения, които трябва да вземете предвид. Едно от тях е да се избягва пържен домат, тъй като тази храна от индустриален произход обикновено съдържа големи количества добавени захари, което омаловажава хранителните му качества.

Подходящото нещо е винаги да се консумира храна с минималната възможна степен на манипулация, за да се предотвратят хранителни загуби.

Имайте предвид, че много микроелементи са чувствителни към високи температури, механични процеси и дори осмоза. Разтворимите във вода, например, могат да останат в бульона за готвене и ще бъдат загубени, ако не се консумират.

Яжте зеленчуци за подобряване на здравето

Никой не се съмнява в способността на зеленчуците да подобряват здравето.

Поради тази причина ви препоръчваме да ги въведете в диетата. Наблегнете на приема на тези 3 зеленчука, за да подобрите здравето , но не забравяйте значението на разнообразието.

Има много други зеленчуци, плодове, грудки и бобови растения, които могат да се консумират редовно и които отчитат ползите за организма.

Опитайте се да правите препарати, които комбинират няколко от тях, за да осигурите пълноценно снабдяване с хранителни вещества .

По този начин ще избегнете недостатъци, които могат да обуславят функционирането на тялото и които насърчават появата на сложни патологии в средносрочен план.

И накрая, не забравяйте да придружавате тези 3 зеленчука, за да подобрите здравето с протеини.

Включването на щедра порция липиди също е от съществено значение. Това ще гарантира, че метаболитните и физиологичните реакции се развиват гладко.