12 причини, поради които не можете да отслабнете

12 причини, поради които не можете да отслабнете

12 причини, поради които не можете да отслабнете
12 причини, поради които не можете да отслабнете

Хранителните навици са нашите индивидуални хранителни навици. Колко ядем, кога и как зависи от това. Не е изненадващо, че проблеми с теглото възникват сред тези, които не могат да се отърват от лошите навици. И не става въпрос само за бързо хранене и сладкиши, а за културата на храната като цяло.

Съставихме списък с 12 лоши хранителни навика, които ни пречат да отслабнем.

1. Храна безразборно

Въпреки факта, че правилното хранене е на мода днес, мнозина не са се отървали от навика да ядат всичко, което им привлича погледа. В резултат на това можете да качите не само наднормено тегло, но и здравословни проблеми. Не забравяйте да се задълбочите в състава на ястията и продуктите, които ядете. Апетитният външен вид изобщо не е гаранция за правилния избор.

2. Преяждане

Запомнете златното правило: да оставите масата малко гладни? Не губи своята актуалност и днес. Наблюдавайте порциите и баланса на ястията, тогава насищането ще дойде по-бързо и ще остане дълго време.

3. Твърде частична храна

Между храненията трябва да има почивки. Има част и малко - не означава, че има постоянно. Опитайте се да поддържате паузи от 4 часа между закуска, обяд и вечеря. И ако почивката е твърде дълга, тогава си позволете малка и здравословна закуска. Шепа ядки винаги ще ви бъдат полезни.

4. Грешни закуски

Вече казахме за ядките, ще добавим плодове и зеленчуци към списъка с правилните закуски. Избягвайте да хапвате бързи въглехидрати като шоколад или чипс.

5. Захранване пред екрана

Вземете за правило да оставите смартфона си настрана и да се обърнете от компютъра, докато ядете. По това време не трябва да включвате телевизора. Процесът на усвояване на храната трябва да бъде възможно най-съзнателен, само в този случай ще можете да усетите всички нюанси на вкуса и да не ядете твърде много.

6. Малко време за храна

Организирайте деня си така, че да имате достатъчно време за пълноценно хранене. Няма нищо по-лошо от бързото хвърляне на лошо сдъвкани парчета в себе си. Нашият мозък получава сигнал от стомаха, че е пълен едва след 20 минути. Ако ядете твърде бързо, вероятно ще ядете повече, отколкото е необходимо.

7. Закуска на бягане

Ако ядете на бягане, вероятно няма да изберете купа с гореща супа или зеленчуци на скара. Закуска на крака предполага удобен формат и това не винаги е здравословна храна. Освен това, след като ядете нещо в бягство, е много лесно да забравите за това ядене изобщо.

8. Хранене навън

Вечеря в ресторанти и кафенета е страхотно, ако не и за едно „Но“. Никога не можеш да бъдеш 100% сигурен от какво е направено ястието. Оттук и рискът от скрити калории, които не сте планирали да ядете, а готвачът, разбира се, не е знаел за това.

9. Емоционален глад

Често бъркаме истинския глад с емоционалния глад. Оттук и припадъкът на стрес, радост или самота. Не забравяйте, че храната няма да реши проблемите, а само ще създаде нови под формата на отлагания на талията.

10. Мазни храни

Мазнините също могат да бъдат полезни. Опитайте се да включите повече авокадо, масла и ядки във вашата диета.

11. Прекъсвания

Те са податливи на тези, които често се подлагат на диети. Всякакви ограничения имат изключително лош ефект върху нас. Ограничете размера на порциите, а не любимите си храни.

12. Храна за уикенда

Често се случва през почивните дни да си позволим малко допълнително. Това важи и за храната. Опитайте се да не преяждате през уикендите, пак няма да можете да се наслаждавате за в бъдеще. Придържайте се към избрания път и по-добре прекарвайте времето си с приятели, занимаващи се с активен спорт. Това определено няма да навреди на фигурата.